Скрининг на бременността

Какво е важно да знаем за стволовите клетки?

Нашият организъм е съставен от около 200 възрастни ( соматични ) стволови клетки, които се намират в различни тъкани, системи и органи. Стволовите клетки могат да „поправят” всеки наш повреден орган. Тези клетки са уникални с това, че могат да се видоизменят и обособяват в различни тъканни клетки на тялото ни.

Благодарение на тази си способност, стволовите клетки могат да лекуват над 60 заболявания, сред които имунна недостатъчност, болестта на Алцхаймер, Паркинсон, левкемия, диабет, хемофилия, проблеми с гръбначния стълб, артрит, заболявания на кръвта, сърдечни заболявания и т. н.

Стволовите клетки можем да разделим на две вида:
Ембрионални стволови клетки;
Соматични стволови клетки.

Възрастните ( соматични ) стволови клетки могат да бъдат открити в тъкани като костния мозък, кръвта, кожата, черния дроб, мозъка, скелетните мускули.
Ембрионалните стволови клетки ( ЕСК) са клетките на предимплатационния ембрион. ЕСК клетките дават началото на всички тъкани и клетки в организма ни и поради това притежават много по – голям потенциал за диференциация.
Ембрионалните стволови клетки са по – удачният вариант за събиране и съхранение, тъй като по време на раждане, в кръвта намираща се в пъпната връв и плацентата се съдържат големи количества кръвни и плурипотентни стволови клетки, от които произлизат всички клетки и тъкани в организма ни.

ЕСК клетките превъзхождат стволовите клетки на костния мозък по няколко основни линии:

• Много по – качествени са в сравнение със соматичните стволови клетки, тъй като са незрели, не са подлагани на остаряване и вредни влияния;
• Взимат се напълно безболезнено;
• Съвместими са на 100% с детето ви;
• Тъй като за незрели, могат много по-лесно да се трансформират в различни видове клетки.

Кога се събират и съхраняват ембрионалните стволови клетки?

ЕСК клетките се събират веднага след раждането на детето. Извличат се от пъпно – плацентната кръв в лабораторни условия и се съхраняват в специални банки.

Кога могат да бъдат използвани?

Както вече стана ясно, ЕСК клетките са 100% съвместими с организма и тъканите на детето ви, и поради това могат да бъдат използвани веднага в случай на заболяване. Освен това стволовите клетки имат голям процент съвместимост и с различни членове на семейството и могат да бъдат използвани и при тях в случай на сериозно заболяване.

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close