Диабет тип I

Диабет тип I се основава на липсата на инсулин. Болните имат нужда от редовни инсулинови инжекции, за да поддържат кръвната си захар на необходимото ниво.

Младежкият диабет не възниква, както обикновено се смята, вследствие на погрешно хранене. Той принадлежи по-скоро към заболяванията на имунната система и се развива при хроническо възпаление на панкреасната жлеза, при което така наречени-те бета-клетки, произвеждащи инсулин, се разрушават. Те се намират във вътрешно секторната част на панкреаса, или в т.нар. Лангерхансови острови.

Причините за разпадането на тези клетки могат да бъдат наследствени фактори, погрешна нагласа на имунна та система или вредно влияние на околната среда.

Ако клетките на ловешкия организъм се снабдяват с малко енергия в следствие на липсата на инсулин, тялото посяга върху мастните резерви. Затова често диабетиците от I тип са много слаби.

Често диабетиците от тип I се разболяват още като деца, но при всички случаи най-късно до 35-годишна възраст. Затова и се говори за младежки диабет.

Лечение на Диабет тип I
Най-важното за лечението на този тип диабет е редовният, прием на инсулин. Така рискът да се увредят и други органи може да се сведе до минимум.

Диабетиците от тип I трябва чрез самоконтрол на кръвната си захар да регулират храненията и режима си на движение, за да могат да определят нуждата от инсулин и интервалите от време, на които трябва да се поставят инжекциите.

За да се облекчи лечението на зависимите от инсулин, се създават нови помощни средства като инсулинова помпа например.

Още по темата:
Захарен диабет
– Какво е гестационен диабет
Диабет и бременност
– Гестационен диабет

Свързани статии

Проверете също
Close
Back to top button