Стволови клетки

Стволови клетки. Стволовите клетки са уникални клетки и при необходимост биха могли да се превърнат във всякакъв вид клетка от нашето тяло.

Най вече в клетките на кръвоносната система – левкоцити (имат защитна функция), еритроцити (транспортират кислород) и тромбоцити (отговарят за кръвосъсирването).

Стволовите клетки могат да се обособят в три групи: от ембрион, от възрастен човек и от пъпна връв.

Стволовите клетки от ембрион са първичните клетки, от които се развиват всички органи и тъкани от човешкия организъм. Преди да се вземат в лабораторията е необходимо ембрионът да бъде унищожен.

При възрастни хора стволовите клетки участват във възстановяването на увредени тъкани и се извличат чрез костномозъчна пункция.

Стволови клетки от кръв на пъпна връв се вземат лесно, без опасност за майката или бебето , имат висок потенциал и могад да бъдат замразени и в бъдеще да се използват за лечения на самия донор или за друг пациент. Вземането им става като след приключване на раждането, независимо дали то е нормално или с цезарово сечение, се взема кръв от пъпната връв.

Тя се центрофугира в лабораторията и стволовите клетки се обособяват в самостоятелен стерилен сак. След това се замразяват на етапи до минус 196 градуса. Препоръчителния срок за съхранеие е до 20 години.

В днешно време стволовите клетки от пъпна връв служат за лечение на повече от 40 заболявания (левкемия, инфаркт на миокарда, инсулт, автоимунни болести, болест на Алцхаймер, паркинсон, гръбначномозъчни травми и много други).

Свързани статии

Back to top button