Ембриотрансфер

Ембриотрансферът може да се извърши на 2-ри, 3-ти или 5-ти ден. Гинекологът и ембриологът обсъждат с пациентите качеството на ембрионите и заедно вземат решение на кой ден да ги трансферират и колко от тях да бъдат пренесени в матката. Обикновено се трансферират 1-3 ембриона. Понякога може да препоръча да се изчака развитието на ембриона до пети ден , известен като стадий бластоцист.

Трансферът на Бластоцист става все по-популярен при ин витро оплождането, тъй като това може да увеличи шанса за успех и да намали вероятността за близнаци, тризнаци или повече ембриони. Ембрионите се слагат в матката с помощта на катетър (малка тръбичка). Процедурата е безболезнена и не се налага анестезия. В редки случаи обаче се ползва такава, ако цервикалния канал на жената не е лесно достъпен и манипулацията причинява болка. Ембрионите се поставят в малко количество течност в катетъра, който се пъха през шийката на матката.
Ембрионите се поставят така, че да достигнат най-горната част на матката. Ембриотрансфера може да предизвика леки спазми. Възможно е ембрионите да не се поставят на точното място, което води до загубата на ембрионите. Друга възможност е да попаднат във фалопиевите тръби и да предизвикат извънматочна бременност. Съвсем малък е риска от кървене или инфекция като резултат от трансфера. След кратък период от 14 дни се прави теста за бременност.
Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close