Рискове при Инвитрото

Извънматочна бременност

Всяка бременност, при която оплодената яйцеклетка се развива извън маточната кухина, се нарича извънматочна бременност или ектопична бременност. Характерна е само за човека. В по-голямата част от случаите това става в маточната тръба, по-рядко в яйчника, а понякога и в перитонеалната кухина.

Маточните тръби - причини за безплодиеНормално сливането на мъжката и женска полова клетка се осъществява в маточната тръба и по-точно в нейната разширена част. След това, благодарение на ресничките покриващи тръбата, оплодената яйцеклетка (зигота) се придвижва към маточната кухина.

Това най-често продължава от 5 до 7 дни. След този период тя вече се намира в матката, където се внедрява (имплантира) в нейната лигавица (ендометриум).

Този процес се нарича имплантация на яйцеклетката. Само в маточната кухина яйцето има възможност да расте и да се развива пълноценно. Ако имплантацията се извърши на място, различно от матката, говорим, че е настъпила ектопична или извънматочна бременност.

Извънматочната бременност е водеща причина за смърт на бременни в първия триместър на бременността. Въпреки подобрените методи на диагностика на това патологично състояние, честотата на подобни случаи е доста висока, което най-вероятно е свързано с излагането на жените на определени рискови фактори.

Това опасно усложнение възниква тогава, когато оплодената яйцеклетка не може свободно да се придвижва в маточната тръба. Една от причините е непроходимостта на маточните тръби (в резултат на сраствания от възпалителен процес). Друга причина може да е вродена недоразвитост (стеснения) на тръбите. Сперматозоидите са значително по-малки от яйцеклетката и са способни да преодолеят тесния участък от тръбата, но за оплодената яйцеклетка препятствието е непреодолимо и тя не може да попадне в матката. Тъй като диаметърът на маточната тръба е значително по малък от размера на зародиша той не може да стигне до ендометриума, където би трябвало да се имплантира. Въпрос на време е след това да се стигне до руптура на тръбата.

Това е много опасно за жената състояние, тъй като се повреждат множество кръвоносни съдове, от което следва силно кръвотечение в перитонеалната кухина. Ако своевременно не се оперира, кръвозагубата може да стане животозастрашаваща.

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close