Плода в утробата на мама

Плода в утробата на мама е най-добре. На топло и сигурно място. Във вътрешността на матката, бебето е заобиколено от две мембрани. Те са доста здрави и леко еластични. Тяхната функция е да осигурят защита на бебето и да задържат околоплодната течност в която бебето плува. Околоплодната течност осигурява плаваемост, така че бебето може да се движи свободно и да мърда своите крайници. Тя също така е възглавница и защита от външен натиск или влияние.

Температурата на околоплодната течност е с около 0.5 градуса по-висока от температурата на майката. Ако температурата на майката се повиши, така и температурата на околоплодната течност и съответно и температурата на плода ще се повиши. По този повод се препоръчва, бременните жени да избягват горещи сауни и спа курорти и да се въздържат от продължително, изморителни упражнения по време на бременност за да се избегне прегряване на бебето.

Плода в утробата на мама -Плацентата

Плацентата е удивителен орган, който се създава от слой на оплодената яйцеклетка. Тези специализирани клетки са импланти в стената на матката. Плацентата се оформя около 12 дни след оплождането на яйцеклетката, но плацентата е напълно оформена и напълно функционираща около 12-тата седмица на бременността.

Плацентата до края на бременността е с размерите на чиния и приблизително два сантиметра дебелина и много прилича на орган в тялото – някои хора го оприличават на човешкия черен дроб.

Плацентата действа като сито, през нея се осъществява премминаване на кислород и хранителни вещества от тялото на майката към бебето и въглероден диоксид и отпадъчни материали от бебето към тялото на майката. Този сложен процес се нарича дифузия. Кръвоносните съдове на майката и бебето са изключително близо един до друг, на мястото, където плацентата е прикрепена към матката. Въпреки това, кръвоносните потоци винаги са напълно отделни, като в същото време улесняват този жизненоважен обмен.

Плацентата позволява на повечето вещества в кръвта на майката, да се филтрират и да попаднат в кръвта на бебето. Алкохол, никотин, кофеин, наркотици и вируси като рубеола и листерия може да влязат в кръвта на бебето и да повлияят на неговия растеж и развитие.

Плода в утробата на мама – Пъпна връв

Пъпната връв обикновено израства от центъра на плацентата, но тя може да израсне и от ръба на плацентата. В другия край на пъпната връв е пъпа на бебето.

Пъпната връв е приблизително с 1 до 2 см дебелина и до 50см по дължина. Тя съдържа две артерии и една вена, преплетени и обградени със защитно вещество, което прави канала хлъзгав. Това му позволява да се движат свободно около бебето. Кръвта постоянно пулсира през пъпната връв с всеки удар на сърцето на бебето. Връвта не съдържа нерви (подобно на косата или ноктите), така че когато бъде срязана при раждането не приченява болка нито на майката нито на бебето.

Back to top button