Прекомерната консумация на кафе и Ин Витро

Разговор с Д-р Антон Баев – завеждащ  отделението по асистирана репродукция в една от най- модерните клиники за ин витро процедури  Медицински център” Афродита

Д-р Баев какъв е ефекта на кафето и шансовете на Ин Витро оплождането.

Жените, които пият пет или повече чаши кафе на ден имат 50% по-нисък шанс за успех при ин витро оплождането. Тази статистика не е само от мои наблюдения но и беше съобщена на годишната конференция на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE). 

Разбира се трябва да се вземе предвид редица променливи като възраст, тютюнопушене, алкохол, индекс на телесна маса (BMI), който може да повлияе на резултатите.

Какъв е процента на успеваемост за жените които пият повече от две кафета на ден ?
Процентът на успеваемост при ин витро оплождането може да бъде намален с 50% при жените, които консумират пет или повече чаши кафе на ден. В моята практика на всички пациенти на нашата клиника / Афродита / не само на жените , но и на мъжете още при началните консултации давам съвети да се намали консумацията на кафе , кофеинови продукти , разбира се и на цигари.

Има ли статистика за живо родени деца при завишена консумацията на кафе ?
Ражданията и процентът live birth rate намаляват с 40%. Този ефект не се наблюдава ефект при приема на до 4 чаши кафе на ден, но вредата от кафето може да бъде сравнена с вредата от от тютюнопушенето.
Връзката между кофеина и плодородието е изследван много пъти в миналото, като резултатите са противоречиви. Предишно проучване през 2004 показва, че времето до настъпване на бременност при повишен прием на кафе или чай/ повече от шест чаши на ден/е удължено. Ефектът е същият, когато човек се консумират повече от 20 единици алкохол седмично.
Важно е да отбележим че консумацията на 4 и повече чаши кафе на ден е повишава също и рискът от спонтанен аборт.

Back to top button