Овариален хиперстимулационен синдром

Овариалния хиперстимулационен синдром обикновено е леко състояние, но може да стане състояние опасно за живота. Улавянето на симптомите по-рано, заедно с внимателно проследяване на цикъл на лечение от вашия лекар, може да намали риска от сериозни усложнения. Познаването на симптомите на синдрома на овариална хиперстимулация е от ключово значение за предотвратяване на тежките случаи.

Овариалния хиперстимулационен синдром е потенциален страничен ефект след медикаментозна стимулацияособено с гонадотропини, който се използва по време на лечение ин витро. Около 10% от жените, които преминат лечение ин витро може да развият овариален хиперстимулационен синдром. Синдромът може да настъпи, ако се приложат орални медикаменти, но и това е възможно.

Какво причинява синдрома на овариална хиперстимулация
Уголемяването на яйчниците е нормално състояние по време на стимулация. При развитието на синдрома, яйчниците се уголемяват и се изпълват с течност. Тази течност може да изтече в областта на корема, което води до усложнения. Но по-голямата част от течността не идва от самите фоликули. Повечето от тях идват от кръвоносните съдове, които стават по-пропускливи, а това се дължи на вещества, отделяни от яйчниците.

Ако вашият лекар подозира, че сте изложени на риск да развиете синдрома, той може да отмени цикъла на лечение. Всички оплодени ембриони от IVF цикъла на лечение може да бъдат замразени и запазени за използване при един бъдещ цикъл. Или вашият лекар може да използва лекарства, за да забави овулацията с няколко дни. Той може да предпише GnRH антагонист , което ще попречи на естествения пик на ЛХ или иначе казано ще възпрепятства или забави овулацията.

Друго, което може да предприеме вашият лекар е да забави поставянето на ЧХГ, който предизвиква овулацията. Забавянето е необходимо, за да се намали риска от развитие на овариален хиперстимулационен синдром. Това забавяне от няколко дни може да намали риска и тежестта на хиперстимулацията, без сериозно да намали шансовете за успешно забременяване.

Симптомите на синдрома
Както беше отбелязано по-горе, овариален хиперстимулационен синдром може да настъпи само след настъпване на овулация. Симптомите обаче могат да се появят и няколко дни след овулация.
Леките симптоми включват:
– Подуване;
– Лека болка или дискомфорт в областта на корема;
– Леко покачване на теглото;
– Леко гадене;
– Диария.

По-сериозните симптоми включват:
– Бързо наддаване на тегло, повече от 10 килограма за 3 до 5 дни;
– Тежка болка в корема;
– Тежко подуване на корема;
– Тежко гадене (толкова много, че не може да запази никаква храна или течности);
– Виене на свят;
– Проблеми с уринирането;
– Недостиг на въздух;
– Учестено сърцебиене.

Ако имате леки симптоми, трябва да се свържете с вашия лекар възможно най-скоро, така че той или тя да може да наблюдава ситуацията. Ако имате някои от сериозните симптоми, незабавно се свържете с вашия лекар.

Профилактика и лечение
По време на овариалната стимулация, вашият лекар трябва да следи реакцията на организма ви с кръвни тестове и ултразвук. Бързо увеличаващите се нива на естроген или данните от ултразвука, които показват голям брой средни фоликули, са всички възможни показатели на риска за синдром на овариална хиперстимулация.

Ако развиете лекия случай на овариалена хиперстимулация, най-вероятно няма да се нуждаете от специално лечение.

Ето някои неща, които можете да направите у дома, за да се чувствате по-добре:
– Вземете болкоуспокоитело;
– Трябва да се поддържа някаква двигателна активност. Само почивката на легло може да увеличи риска от някои усложнения;
– Поставете краката си на ниско. Това може да помогне на тялото ви да се отърве от допълнителна течност;
– Сексът трябва да се избягва, докато се почувствате по-добре. Сексуалната активност може да увеличи вашия дискомфорт, а в най-лошия случай, може да причини спукване на фоликулите;
– Не пийте алкохол (ако и когато се опитвате да забременеете) или кофеинови напитки, като кафе, кока-кола или кофеин енергийни напитки;
– Пийте много течности, около 10 до 12 чаши на ден. Напитки с електролити са добър избор.

Вашият лекар ще ви даде инструкции за какво да внимавате и кога да се свържете с него. Ако симптомите се влошат, моментално трябва да му се обадите. Той може да ви помоли да се теглите няколко пъти дневно и да наблюдавате увеличаването на теглото. Ако откриете увеличение с два или повече лири на ден, трябва да му се обадите.

В редки случаи може да се наложи пациентката да бъде хоспитализирана. Хоспитализацията осигурява вливане на течности интравенозно, а може да се премахнат излишните течности в корема чрез пунктиране. Лечението в болница продължава до облекчаване на симптомите.

Обикновено симптомите намаляват и си отиват. Ако забременеете, обаче, симптомите може да се удължат и може да отнеме няколко седмици, за да се почувствате напълно добре. Бременността може да влоши симптомите, така че вашият лекар ще иска да следи състоянието ви внимателно.

Свързани статии

Back to top button