Вреди ли кофеина

Кофеинът е една от най-изчерпателно проучената съставка в хранителните продукти.

Има информация за това как с векове е имало безопасна консумация на храни и напитки със съдържанието му. Въпреки това, някои въпроси и погрешни схващания относно възможните последици за здравето, свързани с тази съставка все още продължават, включително и тези, центрирани около болестите на сърцето, наркоманията, плодовитостта, бременността, аборта и консумацията от деца и тийнейджъри.

Какво е кофеинът?
Кофеинът е естествено вещество, открито в листа, семена или плодове на най-малко 63 растителни видове в света.

Какви храни и напитки съдържат кофеин?
Най – известни източници на кофеин са кафе, чай, някои безалкохолни напитки и шоколад. Количеството на кофеин в хранителните продукти варира в зависимост от размера, вида на продукта и начина на приготвяне.

Кафето е главният източник на кофеин.
– 200 мл. кафе съдържа средно 65-120 милиграма (мг) кофеин;
– 200 мл. чай съдържа около 20-90 мг;
– 340 мл. кофеинова безалкохолна напитка съдържа около 30-60 мг;
– 30 мл. млечен шоколад съдържа само 1.15 мг;

Колко кофеин консумираме?
Публикувани данни на американски учени показват, че на глава от населението по консумацията на кофеин за възрастни се пада по 120 мг/ден, или среден прием на 1,73 мг/кг телесно тегло на ден. Средната детска консумация е много по-малка, между 14 и 22 мг/ден. За деца и млади хора, първични източници на кофеин са чая и безалкохолните напитки, а за възрастни кофеина се приема най-вече с кафето.

Какво представлява една нормална доза кофеин зависи от индивида. Кофеиновата чувствителност зависи от много фактори, включително честотата и размера на редовения прием, телесна маса и физическото състояние.
Многобройни проучвания показват, че умерено количество кофеин е около 300 милиграма на ден и е безопасно за повечето възрастни. Някои хора могат да бъдат чувствителни към кофеин и ще усетят ефекта при по-малки дози, отколкото при хора, които са по-малко чувствителни.
Кофеинът е безопасен
Още 80-те години в САЩ се потвърди позицията, че умерен прием на кофеин, не повишава риска за здравето. Освен това, както Американската медицинска асоциация така и Американското онко общество потвърждават безопасността на умерената консумация на кофеин.

Кофеинът не е вещество към което се пристрастяваме.
В зависимост от размера на кофеиновия прием, той може да бъде слаб стимулант на централната нервна система. Въпреки, че кофеинът се характеризира понякога като „пристрастяване“, умерена консумация на кофеин е безопасна и не трябва да се сравнява с пристрастяването злоупотребата с наркотици. Често хората, които казват, че са „пристрастени“ към кофеина са склонни да използват термина преувеличено. Те може да твърдят, че са „пристрастени“ към тичане или телевизия.
При редовна консумация на кофеин и рязко спиране, някои хора може да сигнализират за симптоми като главоболие, умора или сънливост. Тези ефекти обикновено са само временни.

Кофеиновите напитки са хидратиращи.
Кофеиновите напитки, консумирани умерено може да доставят дневния прием на вода, като допринасят за хидратацията. Някои проучвания показват, че консумацията на напитки, съдържащи кофеин и алкохол, имат диуретичен ефект.

Кофеинът в умерени дози е безопасен за децата.
Изследванията не намериха доказателства, които предполагат, че използването на умерени нива на кофеин в храните и напитките е вредно. Както при всички храни и напитки, родителите трябва да използват здрав разум, като предоставят на децата си нормална порция кофеин в храните и напитките.
Консумирането на кофеин-съдържащи храни и напитки не е причина децата да станат хиперактивни.
Няма данни които да показват, че кофеинът е свързан с хиперактивното поведение. Всъщност, най-добре организирани научни изследвания не показват ефекти на кофеина от храни или напитка, като причина за хиперактивност, разстройство или дефицит на вниманието при децата. Научни доказателства показват, че децата не са по-чувствителни към ефектите на кофеина, отколкото възрастните.

Консумирането на кофеин в умерени количества по време на бременност е безопасно.
Повечето лекари и учени днес са съгласни, че е безопасно за бременните жени да консумират кофеин. Ежедневна консумация до 300 мг/дневно, е показало, че няма нежелани ефекти върху бременността. Въпреки, че е разумно за бременните жени да контролират потреблението на кофеин и да говорят с акушер-гинеколог или друг лекар за това.
Кофеинът не засяга жената и шансовете й за забременяване.
Научни изследвания показват, че умерената консумация на кофеин не влияе върху плодовитостта, и не причинява неблагоприятни последици за здравето на майката или на детето.

Умереното консумиране на кофеин е прието докато кърмите.
Кофеинът, съдържащ се в храни и напитки, в умерени дози, може да се ползва, докато кърмите. Проучванията показват, че въпреки че кофеин се предава на новороденото чрез кърмата, количеството е твърде малко и не оказва влияние върху кърмачето.
Fibrocystic – заболяването на гърдата (FBD) не се причинява или влошава с кофеиновото потребление.
Fibrocystic е състояние, характеризиращо се с множество кисти, които могат да се усещат в цялата гърда и обикновено са свързани с болка. Приблизително 50 до 90 процента от жените имат симптоми на FBD.
Както Националния онкологичен институт и Американската медицинска асоциация за научни работи са заявили, че не съществува връзка между приема на кофеин и FBD. В допълнение, изследванията показват, че кофеинът не предизвиква или влошава симптомите на заболяването fibrocystic на гърдата.

Остеопорозата не се причинява или влошава от потреблението на кофеин.
Остеопорозата е заболяване на костите и се характеризира с намаляване на костната плътност и развитие на слаби и крехки кости, които са по-склонни към фрактури. Остеопорозата се появява най-често при жените. Рискови фактори включват недостатъчен прием на калций, висок прием на протеини, тютюнопушене, недостатъчно физическо натоварване, ниски нива на естроген и напредването навъзрастта. В допълнение, кавказки и азиатски жени са изложени на повишен риск от остеопороза, в сравнение с жените на повечето други етнически групи.
Едно неотдавнашно проучване на жени в менопауза показва, че кофеиновият прием не е свързан с промени в костната плътност. Няколко други скорошни, добре контролирани проучвания са показали, че консумирано умерено количество кофеин, не увеличава риска на жената за остеопороза.

Кофеинът не променя холестерола в кръвта.
Няма доказателства, свързващи кофеина и промените на холестерола в кръвта. Консумацията на кафе не оказва влияние върху нивата на холестерола в кръвта. Изследвания от Скандинавия, където използват варено, без филтър кафе са намерили един неблагоприятен ефект върху холестерола в кръвта. Въпреки това, този ефект не е окончателно, свързан с кофеина.

Кофеинът не предизвиква хронично високо кръвно налягане.
Кофеинът не предизвиква хронична хипертония или устойчиви повишаване на кръвното налягане. Някои хора чувствителни към кофеин може да има леко покачване на кръвното налягане веднага след консумират кофеин, но той обикновено не трае повече от няколко часа. Проучванията показват, че това покачване на кръвното налягане е скромно и по-малко от това, при изкачване на стълби. Въпреки това, хората с високо кръвно налягане трябва да се консултират с лекаря си за кофеиновия прием.

Кофеинът не предизвиква повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
Има повече от 100 проучвания, които са проучвали дали съществува връзка между употребата на кофеин и кръвното налягане, сърдечна аритмия или коронарна болест на сърцето. Повечето от тези изследвания са довели до заключението, че поглъщането на умерено количество кофеин, не е свързано с увеличаване на риска за сърдечно-съдови заболявания . Въпреки това, хората с установено вече високо кръвно налягане или сърдечна диагноза трябва да се консултират с лекаря си за приема на кофеин.

Източник:
Medicinezine
Back to top button