Наддаването през първия триместър

Твърдението, че „Твърде много от всичко може да ви разболее“, е по-вярно, особено когато сте бременна.

Когато става дума за  хранителния режим и контрол на теглото, бременните трябва да бъдат особено внимателни. Прекомерното наддаване на тегло може да доведе до усложнения като гестационен диабет, високо кръвно налягане, умора, болки в гърба, и високо кръвно налягане. Недостатъчното наддаване на тегло пък може да е причина тялото ви да не може да произвежда кърма за бебето след раждането.

Диетолозите казват, че размерът на очакваното наддаване на тегло по време на бременност е различно за всеки, т.т. това е един индивидуален процес.

Ако вие имате нормално тегло преди бременността, трябва да се качат 3-5 килограма по време на първия триместър. Ако сте с поднормено тегло, следва да се качат 5-6 кг., а ако сте с наднормено тегло, трябва да качите 1-2 кг. през първия триместър. Вашето наддаване на тегло трябва да е със стабилни темпове. То може да варира от време на време, но качването и загубата, не трябва да бъдат прекалено бързи. Внезапното наддаване на тегло и загуба може да е знак за прееклампсия.

Освен това, диетата трябва да бъде богата на витамини и минерали.

Опитайте се да избягвате лошите храни. Въпреки че тези храни могат да ви помогнат да качите бързо килограми, то те не разполагат с основни хранителни вещества, необходими за развитието на бебето. Храни като ядки, плодове и риба, са добър избор на храна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button