Гестационен диабет

Гестационния диабет възниква, когато тялото ви не е в състояние да произведе и употреби всичкия инсулин от който има нужда организма по време на бременност. Без достатъчно инсулин, захарта се натрупва в кръвта достига високи нива, а не се използва от тялото като гориво.

Около 2 до 4 процента от бременните жени развиват гестационен  диабет. Повишен риск от развитие на гестационен диабет съществува при жени, които са с наднормено тегло, имат диабет в семейството, родили са преди това· бебе с голямо тегло, родили са мъртво бебе или бебе с генетичен дефект, имат повишено количество околоплодни води, при жени, които са над 25-годишна възраст и са имали предишни епизоди на гестационен диабет, също жени принадлежащи към етническа група за която се знае, че е предразположена към гестационен диабет.

При повечето жени с гестационен диабет нямат никакви симптоми по които може да се разпознае състоянието, затова се препоръчва всички бременни да минат на тест за гестационен диабет между 24 и 28-ма седмица от бременността. Симптомите обикновено са слабоизразени и не застрашават живота на бременната. Такива са лесна уморяемост, гадене, повръщане, повишена жажда, често уриниране, замъглено зрение, загуба на тегло независимо от увеличения апетит, чести инфекции на пикочните пътища, вагината и кожата.

Сринигът за гестационен диабет обикновено се прави между 24 и 28-ма седмица от бременността. До това време хормоните от плацентата са достигнали необходимите нива, за да могат да предизвикат инсулинова резистентност. Тестът се състои в изпиването на специален разтвор, съдържащ точно 50 грама глюкоза. Един час по-късно се взима кръв от бременната и се проверява нивото на захарта. По-малко от 140 мг/дл се счита за нормално ниво.

Когато нивата са над 140 мг/дл се прави специален тричасов тест за глюкозна поносимост (глюкозо толерантен тест). Той включва следването на специална диета три дни преди теста. Тази диета е направена така, че да включва най-малко 150 грама въглехидрати на ден. Преди теста пациентката бива инструктирана да не яде и пие нищо освен вода в продължение на 10 – 14 часа. След това се взима кръв за тестване на нивата на кръвната захар на гладно, а после се пие разтвор, съдържащ точно 100 грама глюкоза и се тестват кръвните нива на всеки час в продължение на следващите 3 часа. Ако два и повече от тези резултати са повишени, тогава се счита, че пациентката има диабет на бременността.

Лечението зависи от тежестта на диабета. Целта е да се запазят нивата на кръвната захар в нормалните граници по време на бременността и да се осигури доброто развитие на плода чрез диета, лекарства и упражнения.

Свързани статии

Back to top button