Георги Дойчев: Стрес и безплодие и начини за справяне с проблема

Георги Дойчев: Стрес и безплодие и начини за справяне с проблема. Вероятно всяка двойка, бореща се с безплодие е чувала поне веднъж фраза, подобна на тази: „Вие сте твърде стресирани.  Просто се отпуснете и ще се получи.“

Но когато в продължение на шест и повече месеца не се постига така желаната бременност, този съвет се оказва трудно изпълним.

Докато в миналото докторите са съветвали безплодните двойки да опитват по-усърдно, днес, психолози и гинеколози са на мнение, че прекаленото вманиачаване в проблема само го задълбочава. Различни проучвания сочат, че стресът от правенето на бебе „по часовник“ намалява до 30% шанса за зачеване.

Тука ще Ви запозная с мнението на специалисти в областта на репродуктивната медицина от цял свят . Различните гледни точки могат да дадат яснота на много семейства , намирайки правилния подход.

„Все по-важно е да съсредоточим усилията си върху физиологичните ефекти на стреса и как те могат да играят роля в зачеването“, казва Маргарета Писарска, директор на Центъра по репродуктивна медицина Cedars Sinai Medical Center в Лос Анджелис и член на американското общество за репродуктивна медицина.

Докторите все още нямат точно обяснение на зависимостта на стреса и инфертилитета, но доктор Алън Морган, директор при Shore – институт за репродуктивна медицина в Lakewood, NJ казва в едно свое интервю:

„Това, което знаем е, че сега, когато се използват техники за намаляване на стреса, нещо необяснимо се случва при някои жени, което им позволява да забременеят, когато са имали множесво неуспешни опити преди.“

Д-р. Морган смята, че хормоните кортизол и епинефрин (адреналин), чиито нива се покачват при хроничен стрес, са в основата на неуспешните опити за зачеване. Също така намаляването на стреса може да помогне за повишаване на протеините в лигавицата на матката, чиято роля е свързана с имплантацията. Освен това, намаляването на стреса може да увеличи притока на кръв към матката, което също оказва влияние върху зачеването.

Според д-р. Писарска, последиците от стреса могат да бъдат различни за всяка жена: „Стресът може да причини един набор от реакции в една жена, и съвсем различни при друга, така че в крайна сметка стресът и неговото въздействие върху плодовитостта също може да бъде много индивидуално“.

Докато точната връзка между зачеване и стрес остава загадка, серия от проучвания доказва убедително съществуването на такава връзка. В изследване, публикувано в списание Human Reproduction, лекарите сравняват успеваемостта на двойки, които са съобщили, че са били под стрес, с друга група, които са се чувствали добре.

Това, което са открили е, че бременност е много по-вероятно да се случи по време на месеца, в който двойките се чувстват щастливи и спокойни, отколкото, когато се отчита напрегнатост или тревожност.
Според египетския гинеколог д-р. Dr Muhammad El Hennawy, глобално около 5% от двойките страдат от неизяснено безплодие. Като причина той посочва: „Мозъкът произвежда в отговор на емоциите специални молекули, наречени невропептиди. Те взаимодействат с всяка клетка на тялото, включително и с тези на имунната система. От тази гледна точка, ума и тялото са неразделно свързани, така че едва ли е изненадващо, че стресът може да има отрицателно влияние върху фертилността.“

Според същия доктор, психогенните реакции на женското тяло към стреса са следните: Неволеви контракциии на матката, които пречат на нормалния полов акт, нередовен цикъл, ановулаторен цикъл, намаляване на секрецията на влагалището, в комбинация с увеличаване на вискозитета на мукуса, намаляване на кръвотока към матката, спазми на тръбите на матката, производство на антитела, които атакуват оплодената яйцеклетка и много други, дори намаляване на либидото.

Като ембриолог мога да кажа , че мъжкото тяло също реагира негативно на стреса, като се наблюдава импотентност, преждевременна еякулация, морфологични промени в сперматозоидите, намален брой сперматозоиди (Олигозооспермия), нарушения в подвижността на сперматозоидите (Астенозооспермия), нарушения в структурата (морфологията) на сперматозоидите (Тератозооспермия), липса на сперматозоиди в еякулата (Азооспермия).

Множество проучвания сочат, че практикуването на релаксиращ масаж, Йога или терапия с Акупунктура повишават значително шансовете за зачеване. Резултатът от изследване на жени, които са били подложени на иглотерапия и релаксиращ масаж преди инвитро процедура и преди и след ембриотрансфер, показва че те са имали почти два пъти по-висока успеваемост (43% срещу 26%), което предполага, че масажа и акупунктурата може да се използват за подобряване на шансовете за забременяване по време на IVF. Този ефект се дължи на подобряване на кръвния поток към матката, които е бил постигнат с тези процедури. Аналогичен ефект се постига и с целенасочени йога занимания.

P.S. Един добър подход към справянето с проблема на  безплодните двойки, е да бъде предложено психологическо консултиране, каквото се предлага в нашия център. Главен акцент в психологическото консултиране може да бъде насочването на двойките към методи и практики, като Йога, акупунктура, релаксиращ масаж, които подобряват психоемоционалното им състояние, което неизменно води до повишаване на шансовете за зачеване.

Георги Дойчев – е сертифициран клиничен ембриолог от Европейско общество за човешка репродукция и ембриология (EHSRE) през 2010 г. Той е главен ембриолог в отделението по асистирана репродукция в Медицински център „Афродита“.

Национална кампания за споделяне на мъжките проблеми на безплодието

Свързани статии

Back to top button