Инфекциите – причина за безплодие

Безплодието се превърна в част от нашето ежедневие и в един от водещите проблеми за общественото здраве, който засяга все повече хора.

В Хърватия (както и в други западни страни) броят на безплодните двойки варира между 12 и 15 процента, с тенденция за по-нататъшно увеличение. Въпреки това, преди безплодните двойки да се подложат на множество тестове и изследвания, е добре да се отхвърлят причини, каквито са инфекциите на пикочо-половата система.

Що е безплодие?

Безплодието може да бъде разделено на първично и вторично. За първичен стерилитет и инферналитет говорим, когато е налице неспособност да се зачене дете след едногодишни редовни и непротектирани сексуални контакти. Статистиката сочи, че 75% от плодовитите двойки успяват да заченат дете още през първите шест месеца. Вторично безплодие наблюдаваме при невъзможност за постигане на бременност, след най-малко една успешна предходна бременност. За намалена плодовитост говорим тогава, когато на двойката е нужен по-продължителен период за постигане на бременност, отколкото на фертилна двойка.

Съществуват много и различни причини за безплодие.

Обичайно то се поделя на мъжко и женско, като на всеки от половете се падат по 35%. Често на заден план се крие повече от една причина, като 20% от всички случаи на безплодие са комбинирани – с двама инфертилни партньори, докато в останалите 10% етиологията на проблема остава неизяснена.

До инфертилност и субфертилност водят метаболитни, имунни, ендокринни, механични и много други нарушения в нормалното функциониране на нашия организъм.
Голямо влияние върху плодовитостта оказва начинът на живот – трудно адаптиране към всекидневния стрес, неправилно хранене, алкохол, тютюнопушене, редица психологически проблеми в това число и прекомерен прием на някои лекарства, но една от основните причини за стерилитет често остава пренебрегната – инфекциите.

Обичайните заподозрени
Експертите са съгласни, че инфекцията все още е сред водещите причини за безплодие. Това твърдение се базира предимно върху причинителите на полово предавани болести, въпреки че със сигурност не трябва да се пренебрегват инфекциите, които не се предават само чрез полов контакт. С оглед на нашето географско положение и намалената честота на някои патогени, е изключително важно да се знае на какво трябва да се обръща внимание.

Най-важни сред бактериалните патогени са: Chlamydia trachomatis (хламидия), урогенитални микоплазми, Gardnerella vaginalis (често в комбинация с Mycoplasma hominis и анаеробни бактерии като пептострептококи) и бета-хемолитичен стрептокок група Б. Причинители като Treponema pallidum (сифилис) и Neisseria gonorrhoeae (гонорея) днес се случват значително по-рядко.

От вирусите е важно да се спомене HPV (човешки папиломен вирус), който не е пряко свързан с развитието на безплодие, но би могъл да предизвика появата на анормални клетки на шийката на матката (Препоръчителен е редовен тест за наличието на този вирус.) Trichomonas vaginalis принадлежи към групата на паразитите и също може да увреди репродуктивната способност.

Важно е да разпознаем симптомите
Макар причинителите на инфекции често да се проявяват с ясни и специфични симптоми, много от тях често се характеризират с близка клинична картина, от което следва, че ролята на лекаря е на базата на събраните данни да се усъмни в конкретен причинител, да постави точна диагноза и да предпише лечение.
Наред с възпалението на влагалището (вагинит) или на вулвата (вулвит), женските полови пътища могат да страдат от най-различни заболявания, които могат да настъпят поотделно или в различни комбинации.

Възпаление на шийката на матката (цервицит), възпаление на лигавицата на матката (ендометрит) и възпаление на яйчниците и маточните тръби (салпингит) често се появяват едновременно и се наричат с общото название – тазово-възпалителна болест (ТВБ). 12% от момичетата в юношеска възраст страдат от ТВБ, което в последствие би могло да доведе до развитие на безплодие.
Казано накратко, късно установени и нелекувани възпаления водят до тъканни деформации и запушване на маточните тръби, което повишава рискът от извънматочна бременност и стерилитет.

Симптомите на инфекция при мъжете варират от парене в уретрата, висока температура, болки в долната част на корема и напрежение в перианалната област, чувствителна простата и болезнена еякулация. Нелекуваните инфекции при мъжете водят до намаляване на общия брой сперматозоиди в еякулата (олигозооспермията), липсата на подвижност на сперматозоидите (астенозооспермия) и дори могат да предизвикат запушване на семепроводите.
Често инфекциите при мъжете преминават безсимптомно, затова не е изненадващо, че процентът на безплодните мъже расте с всяка следваща година.

Заключение
Преди детайлния анализ на всички възможни причини за безплодие, трябва да се изключи наличието на някаква скрита инфекция. След консултация с лекуващия си лекар, първо трябва да се изследвате за причинители на различни заболявания, които от своя страна могат да доведат до трудно зачеване или пълно безплодие.
Взимането на пробите не изисква много време, повечето от споменатите инфекции се поддават на терапия с антибиотици, а засегнатите двойки могат да спестят много ценно време.

Едва след пълното излекуване на доказана инфекция, е препоръчително да се предприемат по-нататъшни действия като: детайлен преглед на жената, който включва гинекологичен ултразвук, фоликулометрия (измерване на нарастващи яйчникови фоликули чрез ехографски преглед), изследване на проходимостта на тръбите и пълен хормонален профил. Препоръчително е урологичният преглед при мъжете да предхожда спермограмата.

Още по темата: Мъжко безплодие

Автор: д-р Томислав Мештрович, специалист по микробиология и паразитология

Източник:
Фрамар

Свързани статии

Back to top button