Безплодие при мъжете

Дали безплодието се дължи на мъжки или женски фактор, или и двете?

Въпреки, че безплодието често се счита за женски проблем, то засега не само жената. Мъжете имат не по-малко проблеми, последиците от които водят до безплодие. Обучение за придобиване на знания и умения могат да ви помогнат да преминете през този труден период през живота си.

Безплодие поради мъжки фактор е причина за най-малко 40% от безплодните двойки. По тази причина е много важно мъжете също да бъдат изследвани. Изследването на мъжката плодовитост ще ви даде обща представа за проблемите, допринасящи за безплодие при мъжете.

Проблемите в сперматогенезата са основните причини за мъжкото безплодие. Съществуват редица тестове, с които може да се диагностицира мъжката плодовитост от специалист.

Какво е необходимо да направим?

Необходимо е първо да се направи една разширена спермограма. Този тест дава много богата информация на специалистите, за това колко са като бройка сперматозоидите, дали са живи, дали са подвижни и най – важното дали са с нормална морфология. Морфолагията на сперматозоидите е изследването, което дава представа за съществуващите дефекти на сперматозоидите.

Друг такъв тест е SDI-теста. Този тест се наложи много през последните 5-6 години. Същността на теста е да покаже дали е увредена ДНК на сперматозоидите.
При определени индикации, на мъжете се изследват и полови хормони, щитовидни хормони, може да се наложи ултразвуково изследване и т. н.

Лабораторни изследвания
Специални лабораторни изследвания на мъжа застрашен се извършват задължително при наличие на индикации за други заболявания, които могат да увредят органите на мъжката полова система (диабет, туберкулоза, кръвни заболявания и др.). За общо ориентиране при тези мъже е желателно да се изследва урина (качествено изследване на урината плюс седимент), правят се допълнителни кръвни изследвания (пълна кръвна картина, пълна биохимия, хормонални изследвания, а може също и серологични изследвания за инфекциозни причинители).

След като се постави диагноза, се препоръчва курс на лечение. В зависимост от причината за мъжкия стерилитет, възможните форми на лечение може да включва хирургия , лекарства или методи за асистирана репродукция .
Още по темата:
Инфекциите – причина за безплодие
Причини за безплодие

Свързани статии

Back to top button