Причини за безплодие

Безплодието, това е неспособността да зачене една жена, след редовни полови контакти без предпазни мерки.

Безплодието може да се разглежда също, като биологична неспособност на човек да допринесе за зачеването или жени, които не могат да износят плода до края. В много страни безплодие се отнася за една двойка, която не успява да зачене след 12 месеца редовни полови контакти без използване на контрацепция.

Проучванията показват, че малко над половината от всички случаи на безплодие са в резултат от причини от страна на жената, а останалата част се дължат на нарушения при мъжа или неуточнени фактори.
Според медицинския речник, безплодие е „Намалената или липсваща възможност да създаде потомство една двойка, независимо причината дали е в мъжа или в жената“.

Много от случаите на безплодие са лечими. Безплодието може да има една единствена причина в един от партньорите, или би могло да бъде резултат от комбинация от фактори.
Шансовете за зачеване рамките на една година
В Европа, Северна Америка и голяма част от света около 85% от двойките зачеват първата година, ако те редовно практикуват необезопасен секс.
20% ще заченат срок от един месец
70% ще заченат рамките на шест месеца
85% ще заченат срок от 12 месеца
90% ще заченат срок от 18 месеца
95% ще заченат срок от 24 месеца
Затова лекарите във всички страни, обикновено не поставят диагноза безплодие, дкато не е минал 12 или 24 месечния период на редовен секс без предпазни средства.
Какви са рисковите фактори за безплодие?
В медицината, рисков фактор е нещо, което повишава риска от развитие на състояние, заболяване или симптом. Например, пълните хора са по-вероятно да развият диабет тип 2 в сравнение с хората с нормално тегло, затова затлъстяването е рисков фактор за диабет тип 2.
– Възраст – плодородието на една жена започва да спада, когато тя навърши 32 години. А 50-годишният мъж е обикновено по-малко плодороден, отколкото мъж на 20 години. Мъжката плодовитост постепенно намалява след 40-годишна възраст.
– Тютюнопушене – тютюнопушенето значително увеличава риска от стерилитет при мъжете и жените. Пушенето може да подтисне ефекта от лечение на стерилитет. Дори когато една жена забременее, ако тя пуши, има по-голям риск от спонтанен аборт.
– Консумация на алкохол – една бременна жена може да бъде сериозно засегната от консумация на всякакво количество алкохол. Злоупотребата с алкохол може да намали също и мъжкия фертилитет. Умерената консумация на алкохол не е показала по-ниска плодовитост при повечето мъже, но се смята, че е причина за по-ниска плодовитост при мъжете, които вече имат малък брой сперматозоиди.
– Затлъстяване или наднормено тегло – в индустриализираните страни наднорменото тегло, затлъстяването и заседналия начин на живот са често срещани. Това се приема за една от основните причини за безплодие при жените. Един мъж с наднормено тегло има по-висок риск от анормални сперматозоиди.
– Нарушения в храненето – жените, които са със сериозно поднормено тегло в резултат на диети, може да имат проблеми с плодовитостта.
– Вегетарианство – ако сте строг вегетарианец, трябва да си осигурите приема на желязо, фолиева киселина, цинк и витамин В12 защото в противен случай плодовитостта може да ви бъде засегната.
– Спорт – жена, която спортува повече от седем часа всяка седмица може да има проблеми с овулацията.
– Заседнал живот – воденето на заседнал начин на живот понякога е свързано с по-ниска плодовитост и при мъжете и при жените.
– Полово предавани инфекции (ППИ) – хламидията може да увреди фалопиевите тръби и тестисите на мъжа. Някои други ППИ също могат да причинят безплодие.
– Излагането на някои химикали – някои пестициди, хербициди, метали (олово) и разтворители са свързани с проблеми с плодовитостта при мъжете и жените.
– Психичен стрес – изследвания показват, че женската овулация и производството на сперматозоиди могат да бъдат засегнати от психическо напрежение.
Какви са причините за безплодие?
Има много възможни причини за безплодие. За съжаление, в около една трета от случаите не е идентифицирана причина.
Причините за безплодие при жените
І. Овулаторни разстройства – проблеми с овулацията e най-честата причина за безплодие при жените, твърдят експерти. Овулацията е месечното освобождаване на яйцеклетка. В някои случаи жената не освобождава яйцеклетка. Овулаторните нарушения може да се дължат на:
– Преждевременна яйчникова недостатъчност – яйчниците на жената спират да работят, преди тя да е навършила 40 г..
– Поликистозен овариален синдром – яйчниците на жената функционират неправилно. Регистрират се ненормално високи стойности на андрогени.
– Хиперпролактинемия – ако нивата на пролактина са високи, а жената не е бременна или кърмачка, това може да повлияе на овулацията и плодвитостта.
– Лош качеството на яйцеклетката – яйцеклетки, които са повредени или с генетични аномалии не се развиват добре през бременността и много често отпадат. Възрастта е един от рисковите фактори. По-възрастната жена е с по-висок риск.
– Повишена функция на щитовидната жлеза.
– Понижена функция на щитовидната жлеза.
– Някои хронични заболявания, СПИН или рак.
ІІ. Проблеми на матката или фалопиевите тръби
Яйцеклетката пътува от яйчника към матката (утробата), където оплодената яйцеклетка расте. Ако нещо не е наред в матката или фалопиевите тръби на жената, тя не може да зачене по естествен път. Това може да се дължи на:
– Хирургична намеса – тазовата хирургия понякога може да предизвика срастване или увреждане на маточните тръби. Маточната хирургия понякога може да предизвика съкращаване на шийката на матката.
– Субмукозни фиброми – доброкачествени или не ракови тумори, намерени в мускулната стена на матката, се срещат в 30% до 40% от жените в детеродна възраст. Те могат да попречат на имплантирането. Те могат също да блокират фалопиевите тръби, и да предотвратят достигането на спермата до яйцеклетката.
– Ендометриоза – клетки, които обикновено се срещат в лигавицата на матката, започват да растат в други части на тялото.
– Предишна стерилизация – ако жената е избрала да й блокират фалопиевите тръби. Възможно е да се обърне този процес, но шансовете да се възстанови плодовитостта отново не са високи.
ІІІ. Медикаменти – някои лекарства могат да повлияят върху плодовитостта на жените.
– Нестероидни противовъзпалителни средства – при жените, които вземат аспирин или ибупрофен дългосрочно, може да се окаже по-трудно забременяването.
– Химиотерапия – някои лекарства, използвани при химиотерапията може да доведе до яйчникова недостатъчност. В някои случаи този страничен ефект на химиотерапията могат да бъдат трайни.
ІV. Лъчетерапия – при лъчева терапия, насочена в близост до женските репродуктивни органи, има висок риск от безплодие.
V. Наркотици – някои жени, които приемат марихуана или кокаин може да има проблеми с плодовитостта.
Причини за безплодие при мъжете
Спермата е течност с цвят на мляко, която пенисът на мъжа изхвърля по време на оргазъм. Спермата се състои от течност и сперматозоиди. Течността идва от простатната жлеза, семенните везикули и други полови жлези. Сперматозоидите се произвеждат в тестисите. По време на оргазъм човек еякулира (изхвърля сперма през пениса). Семенната течност спомага за транспортирането на спермата по време на еякулация.
На патологии в спермата се дължат около 75% от всички случаи на мъжки стерилитет.
Често срещани отклонения от нормите:
– Нисък брой на сперматозоиди – човекът, еякулира по-малък брой сперматозоиди в сравнение с други мъже. Сперматозоидната концентрация трябва да бъде около 20 милиона сперматозоиди на милилитър семенна течност. Ако броят е под 10 милиона има ниска концентрация на сперматозоиди.
– Липса на сперматозоиди – когато на мъжът в еякуллата липсват сперматозоиди.
– Ниска сперматозоидна мобилност (мотилитет) – спермата не може да „плува“, както би трябвало.
– Патологични сперматозоиди – сперматозоиди с нарушена морфология са неспособни да оплодят яйцеклетка.
Сперматозоидите трябва да са с правилна форма и да могат да се придвижват бързо и точно към яйцеклетката. Ако морфологията на спермата (структура) и подвижността (движение), не са нормални е малко вероятно те да бъдат в състояние да достигнат яйцеклетката и да я оплодят.
Причини за анормална сперма:
– Инфекция на тестисите.
– Рак на тетстисите.
– Хирургична интервенция на тестисите.
– Прегряване на тестисите – често сауни, джакузита, много горещи бани, или работа в изключително топла среда, могат да повишат температурата на тестисите. Тесни дрехи могат да имат същия ефект.
– Еякулационни нарушения – някои мъже не еякулират правилно. Такива са мъжете с ретроградна еякулация. При тях спермата се излива обратно в пикочния мехур. Това се случва, когато еякулаторните канали са блокирани.
– Варикоцеле – това са разширени вени в скротума, може да доведе до прегряване на спермата.
– Задържан тестис – един или и двата тестиса не се спускат от корема в скротума. Сперматогенезата е засегната, защото тестисите не са в скротума, а са в среда с по-висока температура. На спермата й е необходима по-ниска от телесната температура. Ето защо тестисите са в скротума, а не вътре в тялото.
– Хипогонадизъм – тестостеронов дефицит може да доведе до нарушения.
– Генетична аномалия – човек трябва да има X и Y хромозома. Ако той има две Х хромозоми и една Y хромозома (синдром на Клайнфелтер) ще има отклонения в развитието на тестисите, нисък тестостерон и нисък брой сперматозоиди, а понякога даже никакви.
– Паротит – тази вирусна инфекция обикновено засяга малки деца. Все пак, ако това се случи след пубертета, води до възпаление на тестисите и може да повлияе на качеството на спермата.
– Хипоспадия – откриване на уретрата в долната част на пениса, вместо на върха. Тази аномалия обикновено се коригира хирургично докато мъжът е още бебе. Ако не, може да се окаже по-трудно на спермата да стигне до шийката на матката на жената. Хипоспадия се появят при около 1 на 500 новородени момчета.
– Муковисцидоза – (кистозна фиброза) е хронично заболяване, което засяга органи като черния дроб, белите дробове, панкреаса и червата. Това заболяване нарушава солевия баланс на организма, оставяйки твърде малко сол и вода, от външната страна на клетките и причинява образуването на тънък слой слуз. Тази слуз е трудно да се изкашля, и запушва белите дробове и дихателните пътища, което води до инфекции и увреждане белите дробове.
Мъжете с кистозна фиброза често имат проблеми със семепроводите (тръби, свързващи тестисите с уретрата).
– Лъчетерапия – лъчева терапия може да наруши сперматогенезата. Тежестта обикновено зависи от това колко близо до тестисите е насочена радиацията.
– Някои заболявания – следните заболявания и състояния понякога са свързани с по-ниска плодовитост при мъжете:
Анемия, Синдром на Кушинг, Диабет, заболяване на щитовидната жлеза.
– Лекарства.
Сулфасалазин – противовъзпалителните средства може да са причина за значително по-нисък брой на сперматозоидите при мъжа. Медикаментът се предписва на пациенти с болестта на Крон или ревматоиден артрит. Обикновено този страничен ефект си отива след като пациентът спре да приема лекарството.
Анаболните стероиди – често се приемат от културисти и атлети. След продължителна употреба може сериозно да се намали броят на сперматозоидите и мобилността им.
Химиотерапия – някои лекарства могат значително да намалят броя сперматозоиди.
– Наркотици – консумацията на марихуана и кокаин може да намали броя сперматозоиди на човек.

Свързани статии

Back to top button