Сексуално предаваните инфекции

Сексуално предаваните инфекции

Сексуално предаваните инфекции са инфекциозни заболявания, които се предават от човек на човек при сексуален контакт. Наричат се още 

венерически заболявания. Причиняват се от различни микроорганизми-бактерии, гъбички, вируси или паразити. Характерно е, че често протичат без оплаквания, което увеличава рискът от развитие на усложнения и може да доведе до стерилитет при мъжете и жените. Всеки човек, който прави секс, може да се зарази с полово предавана инфекция. Няма ограничения във възраст, пол, образование, професия.
Сексуално-предаваните инфекции се делят на бактериални и вирусни

Гонорея /трипер/
• Причинител
Бактериална инфекция причинена от гонококи, която се предава при анален, вагинален и орален сексуален контакт
• Симптоми
Първите симптоми се проявяват от 7 до 10 дни след заразяването, понякога обаче и по-късно. Заболяването протича с болки и парене при уриниране и отделяне на гноен вагинален, уретрален или анален секрет. Понякога заболяването може да се прояви с оскъдно слузно течение или да протече без никакви оплаквания. В по-късния стадий, гонореята може да засегне гърлото, ставите, кожата, очите и сърдечните клапи.
• Диагноза и лечение
Диагнозата на гонореята се поставя чрез мик-роскопско изследване на уретрален и цервикален секрет.
Добре е да се знае, че при една пета от заразените мъже и при половината от заразените жени в началото няма видими симптоми. Ако не се проведе лечение могат да настъпят усложнения: възпаление на яйчниковите тръби при жените, възпаление на уретрата и тестисите при мъжете и стерилитет при двата пола.

Сифилис
• Причинител
Микроорганизъм наречен Трепонема палидум
• Симптоми
Проявяват се средно 26 дни след заразяването. Болестта преминава през три стадия.
Първичен сифилис – появява се малка твърда, неболезнена раничка в областта на влагалището, пениса, устата или ануса. Задържа се 2-3 седмици, ако не се приложи лечение заболяването преминава в следващата фаза.
Вторичен сифилис – настъпва между 2 и 4 месец след заразяването. Увеличават се лимфните възли по тялото, появяват се обриви по кожата и лигавиците
Третичен сифилис – настъпва години след инфектирането. Той се проявява с образуването на т.нар. „гуми“, които имат склонност към разпадане и са разположени както по кожата, така и по някои вътрешни органи – мозък, кости, сърце, съдове. При разпадането им е възможно да настъпи необратима повреда на съответния орган, което да доведе до смърт.
• Диагноза и лечение
За доказване на заболяването се взема кръв за изследване 3 седмици след заразяването. Лечението с Пеницилин в началния стадий води до пълно излекуване. Във 2 и 3 стадий бактериите могат да бъдат унищожени с антибиотици, но органичните изменения са невъзвратими.
В случай, че бременна жена е инфектирана със сифилис е възможно заболяването да бъде предадено на детето. Тогава се развива вроден сифилис, който може да доведе до раждането на мъртво или сериозно увредено дете.

Хламидия
• Причинител
Хламидия трихоматис. Входно огнище са уро-гениталния тракт при мъжа и жената.
Заразяването става при вагинален и анален сексуален контакт.
• Симптоми
Може да протече безсимптомно в 75% от случаите при жените и 25% при мъжете
Най-честите симптоми при мъжа са: слаба почти прозрачна секреция, т. нар. утринна капка, която е съпроводена с болка, парене, сърбеж или дразнене в пикочния канал. При жените заболяването протича с влагалищно течение и леко кър-вене при полов акт.
• Лечение
Ако не се лекува, хламидиалната инфекция може да доведе до възпаление на яйчниковите тръби, а то от своя страна – до стерилитет или проблеми по време на бременността

Трихомониаза
• Причинител
Трихомонас вагиналис. Заразяването става най-често при вагинален полов акт, макар и рядко е възможно предаването чрез използване на общи кърпи и тоалетни принадлежности.
• Симптоми
Проявяват се средно от 4 до 14 дни след инфектирането. При жените се появява жълто или зеленикаво пенесто течение с неприятна миризма, може да има сърбеж, почервеняване на срамните устни, усещане за парене при уриниране. При мъжете често липсват каквито и да е симптоми, така че те могат да са преносители на инфекцията , без да знаят това.

Генитален херпес
• Причинител
Вирусът на Херпес симплекс вирус – тип 2
• Симптоми
Появяват се мехурчета върху зачервена кожа, след спукването на които се образуват ранички в областта на половите органи. Може да има парене или болка в засегнатата област. Тези оплаквания изчезват за около 1-2 седмици, но вирусът остава в организма до края на живота на заразения човек. Под влияние на някои фактори /отслабване на имунната система, стрес, менструация и др./ е възможно по-късно вирусът отново да се активира и да се прояви – това е т.нар. рецидивиращ генитален херпес.
• Диагноза и лечение
Гениталният херпес може да се диагностицира чрез изследване на течността от мехурчетата или серологично изследване на кръвта. Лечението се извършва с антивирусни медикаменти, но подобно на всички вирусни инфекции не може да бъде напълно излекуван.

Генитални брадавици / Островърхи кондиломи/
• Причинител
Човешки папилома вирус
• Симптоми
Половите брадавици са множествени, малки по размер образувания с цвета на околната кожа. Повърхността им най-често е зърниста и наподобява тази на карфиола. Разполагат се около ануса, по вагината или пениса. Обикновено, появата им не е съпроводена с оплаквания, освен лек сърбеж. Те могат да бъдат отстранени със специални мехлеми или по оперативен път. Ранното им отстраняване и изследване е важна профилактична мярка за предпазване от рак. В случай, че не се отстранят е възможно да нараснат значително.

Хепатит В
• Причинител
Хепатитния В вирус /НВV/
• Симптоми
Проявява се с общи оплаквания като повишена температура, главоболие, мускулни болки, загуба на апетит, повръщане и диария. Съпроводено е с потъмняване на урината, пожълтяване на кожата и еклерите на очите. От голямо значение за разпространението на инфекцията е, че 1/3 от хората, инфектирани с вируса на хепатит В нямат оплаквания. Освен чрез вагинален, орален и най-вече анален сексуален контакт, инфекцията се предава и чрез общи игли и спринцовки, преливане на кръв и кръвни продукти. Лечението се извършва в болница, като при част от хората заболяването става хронично, при което може да се стигне до цироза и рак на черния дроб. След преболедуване се създава траен имунитет. Най – добрата профилактика е имунизирането с противохепатитна ваксина.

Как мога да се заразя със СПИ
• Вагинален, анален или орален секс без презерватив
• Използването на общи игли и спринцовки при инжектиране на наркотици
Не можете да се заразите чрез:
• докосване, галене, масаж
• Използване на едни и същи прибори за хранене, тоалетна, легло
Със СПИ можем да се заразим от един единствен контакт с партньор, който е заразен. Сексуално предаваните инфекции се повтарят т.е. макар и излекуван веднъж, човек може да се зарази със същата или друга венерическа болест, ако има контакт със заразен партньор!

Важно е да знаеш: Не ставай жертва на срама и невежеството
• Единственият начин да се предпазиш от изброените болести е при всеки сексуален контакт да използваш презерватив.
• Правилното и постоянното използване на презерватив предпазва не само от полово предавани инфекции, но и от нежелана бременност
• Важно е да посещаваш редовно лекар. Не е задължително да имаш оплакване, за да го направиш.
• Веднага след като откриеш, че си болен, трябва да информираш за това партньора си и да се въздържате от сексуални контакти до пълното оздравяване.
• Партньорът ти също трябва да посети лекар и да се подложи на съответните изследвания и лечение.
• Не опитвай самолечение при венерическа болест, защото това може да затрудни поставянето на точна диагноза.
• Когато лечението приключи, трябва да отидете на контролен преглед, за да се уверите, че сте излекувани напълно.
• При бременност, жената трябва да си направи изследвания за сексуално-предавани болести и ако е нужно да се лекува, тъй като болестта може да се предава от майката на бебето.
Ако имате съмнение, че сте заразени, можете да си направите безплатни изследвания, преглед и консултация във всички КАБКИС (кабинети за безплатно консултиране и изследване за СПИН) в страната.

Повече информация за местата, където да се изследвате напълно безплатно и анонимно може да получите на телефон 070013040

Източник: МЗ

 

 

 

 

Още новини