Сексуално предавани инфекции

Сексуално предавани инфекции са инфекциозни заболявания, които се предават от човек на човек при сексуален контакт. Наричат се още венерически заболявания.

Причиняват се от различни микроорганизми-бактерии, гъбички, вируси или паразити. Характерно е, че често протичат без оплаквания, което увеличава рискът от развитие на усложнения и може да доведе до стерилитет при мъжете и жените. Всеки човек, който прави секс, може да се зарази с полово предавана инфекция. Няма ограничения във възраст, пол, образование, професия.
Сексуално-предаваните инфекции се делят на бактериални и вирусни

Гонорея /трипер/
• Причинител
Бактериална инфекция причинена от гонококи, която се предава при анален, вагинален и орален сексуален контакт
• Симптоми
Първите симптоми се проявяват от 7 до 10 дни след заразяването, понякога обаче и по-късно. Заболяването протича с болки и парене при уриниране и отделяне на гноен вагинален, уретрален или анален секрет. Понякога заболяването може да се прояви с оскъдно слузно течение или да протече без никакви оплаквания. В по-късния стадий, гонореята може да засегне гърлото, ставите, кожата, очите и сърдечните клапи.
• Диагноза и лечение
Диагнозата на гонореята се поставя чрез мик-роскопско изследване на уретрален и цервикален секрет.
Добре е да се знае, че при една пета от заразените мъже и при половината от заразените жени в началото няма видими симптоми. Ако не се проведе лечение могат да настъпят усложнения: възпаление на яйчниковите тръби при жените, възпаление на уретрата и тестисите при мъжете и стерилитет при двата пола.

Сифилис
• Причинител
Микроорганизъм наречен Трепонема палидум
• Симптоми
Проявяват се средно 26 дни след заразяването. Болестта преминава през три стадия.
Първичен сифилис – появява се малка твърда, неболезнена раничка в областта на влагалището, пениса, устата или ануса. Задържа се 2-3 седмици, ако не се приложи лечение заболяването преминава в следващата фаза.
Вторичен сифилис – настъпва между 2 и 4 месец след заразяването. Увеличават се лимфните възли по тялото, появяват се обриви по кожата и лигавиците
Третичен сифилис – настъпва години след инфектирането. Той се проявява с образуването на т.нар. „гуми“, които имат склонност към разпадане и са разположени както по кожата, така и по някои вътрешни органи – мозък, кости, сърце, съдове. При разпадането им е възможно да настъпи необратима повреда на съответния орган, което да доведе до смърт.
• Диагноза и лечение
За доказване на заболяването се взема кръв за изследване 3 седмици след заразяването. Лечението с Пеницилин в началния стадий води до пълно излекуване. Във 2 и 3 стадий бактериите могат да бъдат унищожени с антибиотици, но органичните изменения са невъзвратими.
В случай, че бременна жена е инфектирана със сифилис е възможно заболяването да бъде предадено на детето. Тогава се развива вроден сифилис, който може да доведе до раждането на мъртво или сериозно увредено дете.

Хламидия
• Причинител
Хламидия трихоматис. Входно огнище са уро-гениталния тракт при мъжа и жената.
Заразяването става при вагинален и анален сексуален контакт.
• Симптоми
Може да протече безсимптомно в 75% от случаите при жените и 25% при мъжете
Най-честите симптоми при мъжа са: слаба почти прозрачна секреция, т. нар. утринна капка, която е съпроводена с болка, парене, сърбеж или дразнене в пикочния канал. При жените заболяването протича с влагалищно течение и леко кър-вене при полов акт.
• Лечение
Ако не се лекува, хламидиалната инфекция може да доведе до възпаление на яйчниковите тръби, а то от своя страна – до стерилитет или проблеми по време на бременността

Трихомониаза
• Причинител
Трихомонас вагиналис. Заразяването става най-често при вагинален полов акт, макар и рядко е възможно предаването чрез използване на общи кърпи и тоалетни принадлежности.
• Симптоми
Проявяват се средно от 4 до 14 дни след инфектирането. При жените се появява жълто или зеленикаво пенесто течение с неприятна миризма, може да има сърбеж, почервеняване на срамните устни, усещане за парене при уриниране. При мъжете често липсват каквито и да е симптоми, така че те могат да са преносители на инфекцията , без да знаят това.

Генитален херпес
• Причинител
Вирусът на Херпес симплекс вирус – тип 2
• Симптоми
Появяват се мехурчета върху зачервена кожа, след спукването на които се образуват ранички в областта на половите органи. Може да има парене или болка в засегнатата област. Тези оплаквания изчезват за около 1-2 седмици, но вирусът остава в организма до края на живота на заразения човек. Под влияние на някои фактори /отслабване на имунната система, стрес, менструация и др./ е възможно по-късно вирусът отново да се активира и да се прояви – това е т.нар. рецидивиращ генитален херпес.
• Диагноза и лечение
Гениталният херпес може да се диагностицира чрез изследване на течността от мехурчетата или серологично изследване на кръвта. Лечението се извършва с антивирусни медикаменти, но подобно на всички вирусни инфекции не може да бъде напълно излекуван.

Генитални брадавици / Островърхи кондиломи/
• Причинител
Човешки папилома вирус
• Симптоми
Половите брадавици са множествени, малки по размер образувания с цвета на околната кожа. Повърхността им най-често е зърниста и наподобява тази на карфиола. Разполагат се около ануса, по вагината или пениса. Обикновено, появата им не е съпроводена с оплаквания, освен лек сърбеж. Те могат да бъдат отстранени със специални мехлеми или по оперативен път. Ранното им отстраняване и изследване е важна профилактична мярка за предпазване от рак. В случай, че не се отстранят е възможно да нараснат значително.

Хепатит В
• Причинител
Хепатитния В вирус /НВV/
• Симптоми
Проявява се с общи оплаквания като повишена температура, главоболие, мускулни болки, загуба на апетит, повръщане и диария. Съпроводено е с потъмняване на урината, пожълтяване на кожата и еклерите на очите. От голямо значение за разпространението на инфекцията е, че 1/3 от хората, инфектирани с вируса на хепатит В нямат оплаквания. Освен чрез вагинален, орален и най-вече анален сексуален контакт, инфекцията се предава и чрез общи игли и спринцовки, преливане на кръв и кръвни продукти. Лечението се извършва в болница, като при част от хората заболяването става хронично, при което може да се стигне до цироза и рак на черния дроб. След преболедуване се създава траен имунитет. Най – добрата профилактика е имунизирането с противохепатитна ваксина.

Как мога да се заразя със СПИ
• Вагинален, анален или орален секс без презерватив
• Използването на общи игли и спринцовки при инжектиране на наркотици
Не можете да се заразите чрез:
• докосване, галене, масаж
• Използване на едни и същи прибори за хранене, тоалетна, легло
Със СПИ можем да се заразим от един единствен контакт с партньор, който е заразен. Сексуално предаваните инфекции се повтарят т.е. макар и излекуван веднъж, човек може да се зарази със същата или друга венерическа болест, ако има контакт със заразен партньор!

Важно е да знаеш: Не ставай жертва на срама и невежеството
• Единственият начин да се предпазиш от изброените болести е при всеки сексуален контакт да използваш презерватив.
• Правилното и постоянното използване на презерватив предпазва не само от полово предавани инфекции, но и от нежелана бременност
• Важно е да посещаваш редовно лекар. Не е задължително да имаш оплакване, за да го направиш.
• Веднага след като откриеш, че си болен, трябва да информираш за това партньора си и да се въздържате от сексуални контакти до пълното оздравяване.
• Партньорът ти също трябва да посети лекар и да се подложи на съответните изследвания и лечение.
• Не опитвай самолечение при венерическа болест, защото това може да затрудни поставянето на точна диагноза.
• Когато лечението приключи, трябва да отидете на контролен преглед, за да се уверите, че сте излекувани напълно.
• При бременност, жената трябва да си направи изследвания за сексуално-предавани болести и ако е нужно да се лекува, тъй като болестта може да се предава от майката на бебето.
Ако имате съмнение, че сте заразени, можете да си направите безплатни изследвания, преглед и консултация във всички КАБКИС (кабинети за безплатно консултиране и изследване за СПИН) в страната.

Повече информация за местата, където да се изследвате напълно безплатно и анонимно може да получите на телефон 070013040

Свързани статии

Back to top button