Какво е безплодие

За безплодие говорим тогава когато в продължение на 1 година, без използването на предпазни  средства, не настъпи бременност или ако жената в семейството е преживяла няколко спонтанни аборта.

С напредването на възрастта, този период намалява. Жени над 35 години, би следвало да потърсят консултация със специалист след 6 месеца.

Първите въпроси на които трябва до се открият отговорите са:

Има ли достатъчно здрави сперматозоиди?
Мъжът трябва да произведе достатъчно здрави, нормални сперматозоиди, които са в състояние да оплодят яйцеклетката.
Има ли отделена яйцеклетка?
Необходимо е регулярното отделяне на яйцеклетка от яйчниците за да може да се осъществи оплождане, когато сперматозоидите достигнат фалопиевата тръба.
Може ли сперматозоидът да достигне яйцеклетката?
за да се срещнат, сперматозоидът и яйцеклетката трябва да могат да изминат дългия път през мъжката и женската репродуктивна система, като по него не трябва да срещнат препятствия или запушвания.
Може ли да се имплантира ембрионът?
Ембрионът трябва да е способен да се имплантира в маточната лигавица (ендометриум), където продължава неговото развитие.
Веднъж поставена диагнозата стерилитет, оказва силно влияние върху личностното развитие и реализация. Стерилитета винаги е бил възприеман за личен неуспех. Срещата с разочарованието от невъзможността да се забременее месец след месец води до депресия. Депресията и стресът оказват директен ефект върху хормоните, които регулират репродуктивните функции и могат да намалят производството на сперматозоиди и да доведат до липса на овулация.
Проблемът за безплодието засяга и двамата съпрузи. Задължително е изследванията да започнат едновременно и при мъжа, и при жената. Причините за безплодие може да са много. Тях можем да ги разделим на две основни групи: стерилитет при мъжа и стерилитет при жената.

Как се лекува стерилитетът?

В някои случаи стерилитетът може да бъде лекуван оперативно и при мъжа и при жената. При мъжа най-често се прилага лечение по оперативен път при варикоцеле, а при жената се прибягва до операция при ендометриоза, при проблеми свързани с тръбите и др.. Някои от причините на стерилитета могат лесно да бъдат отстранени, други – по-трудно и след упорито лечение, трети пък са неотстраними. Трябва обаче да се отбележи, че неотстранимите причини се срещат по-рядко, така че безплодието на мъжа и на жената в повечето случаи е лечимо.
Новите медицински репродуктивни технологии днес дават отговор на много въпроси и и предлагат възможности за различни лечения на проблемите и при мъжете и при жените, които се опитват да заченат дете – от хормоналното лечение, стимулaцията на овулацията и вътрематочната инсеминация, до Асистирани репродуктивни техники.
Back to top button