Безплодие и причини за безплодието

В наши дни под понятието безплодие се разбира неволното или патологично безплодие в семейството или невъзможността на една двойка да създаде поколение.

Това не е задължително да е жената, както се смяташе до преди няколко години. За безплодни семейства се приемат тези, водещи нормален полов живот, без използване на противозачатъчни средства, и не настъпва бременност до 1 година.
Безплодието в семейството може да бъде предизвикано от разнообразни нарушения в женския организъм, липса или намалена оплодителна способност на мъжа, причини от страна на двамата съпрузи, психична или имунологична причина.

Отъждествяването на бeзплодието в семейството с безплодието на жената, което до скоро се правеше е съвъcршено погрешно. Това е безотговорно прехвърляне на вина за стерилитета върху жената. Това неправилно отношение се е зародило от смесването на понятията за полова потентност и оплодителна способност на мъжа. Това са две функции, които не винаги се покриват. Практическия опит от работата на кабинетите по стерилитет, потвърждава схващането, че жената и мъжът от бездетна брачна двойка трябва да се разглеждат, изследват и лекуват като зависими една от друга величини. Препоръчва се диагностиката и лечението на такива семейства да се извършва на едно и също място – специализиран кабинет, където има насоченост и подготвени кадри по проблемите на безплодието. Много често причината за безплодие в семейството е в мъжа, по тази причина едно от първите изследвания, които трябва да се направят е разширената спермограма. Ранната диагностика на увредената сперматогенеза позволява в много случаи да се откриват не само причини за безплодието, но и причини за наличните хабитуални аборти, преждевременни раждания, малформации на плода и мъртвите раждания, обусловени от генетичния кариотип.

Основна задача на кабинетите по стерилитет е да съдейства за поставянето на ранна и максимално точна диагноза за състоянието на фертилната и половата функция на мъжа и жената, след това да предложи обоснована и ефективна терапия.

Причини за безплодие. Причините за безплодие в семейството са многообразни. Те може да са патологични промени в репродуктивната система на жената или мъжа, а също и наличието на други придружаващи заболявания. Най – общо причините може да ги разделим грубо на две основни групи:- причини при жената, – причини при мъжа.

Причини при жената.
– нарушения или липса на овулация. Дължи се на смущения в хипоталамо-хипофизарната ос, първични овариални увреждания, следконтрацептивна ановулация и аменорея и др.
– запушване или дисфункция на маточните тръби. Най – често се дължи на прекарани възпалителни заболявания на вътрешните полови органи, ендометриоза, хламидийна инфекция, следоперативни изменения от интервенция на матката, маточните тръби и яйчниците, психосоматични фактори повлияващи тубарната функция, вродени аномалии на маточните тръби, генитална туберкулоза, последици от предшестващ аборт.
– маточни фактори. Това са миоми, ендометриоза, полипи, генитална туберкулоза, синехии, хроничен ендометрит, малформации на маточното тяло (еднорога матка), хормонални смущения в трансформацията на ендометриума.
– аномалии на маточната шийка. Такива са увредени цервикални жлези след оперативна намеса, травматични промени на цервикалния канал и маточната шиика след раждане или аборт, промени в характеристиката на цервикалния секрет.
– влагалищни фактори. Вагинизъм, вродени аномалии на химена и влагалището и тежки форми на колпит.
– ендокринни или метаболитни фактори. Диабет, нарушения в тиреогонадната функция, надбъбречни смущения, нарушения на обмяната, анемии и др.
– неправилни положения на половите органи.
– имунологични фактори.
– психогенни фактори.

Причини при мъжа.
– Патологични промени в сперматогенезата може да настъпят вследствие на прекаран орхит, херниотомия, варикоцеле, хормонално – ендокринни нарушения, хидроцеле, стрес, хронични интоксикации (тютюнопушене, алкохолизъм), радиационни въздействия, травми и операции в коремната област и тестикулите, следпубертетно боледуване на паротит, въздействие на лекарствени средства и др.
– запушване на ductus deferens – инфекциозен процес в частта след епидидима, вродена липса на ductus deferens, травматична увреждане, следоперативна намеса, след прекарана гонорея.
– смущения в депонирането на спермата във влагалището – еякулаторни смущения, хипоспадия (вроден дефект на пениса при който краят на уретрата е разположен не на върха, а от долната страна на пениса на разстояние от няколко милиметра до няколко сантиметра), еписпадия (отворът на уретрата е от горната страна на пениса, между главата и стената на слабините рядко може да се окаже и върху самата коремна стена.), фимоза (стесняване на кожния отвор на върха на члена), импотентност и др.
– аномалия в морфологията на сперматозоидите.
– аглутинация на сперматозоидите.
– хормонални смущения.
– вродени заболявания на мъжката полова система.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button