Безплодие при проблеми на влагалището

Безплодие при проблеми на влагалището. Проблемите на влагалището водещи до безплодие може да са вродени или придобити. Тези органични промени на половите органи и влагалището  често  са пречка за осъществяването на полов акт. Това драстична намалява или направо изключва възможността от забременяване.

Аплазията на влагалището е рядко срещана малформация, която е абсолютна причина за безплодие.

Най – често външните полови органи са нормално развити или са с известна хипотрофия. Срастването на влагалището на различните му нива се нарича – гинатрезия. В зависимост от това къде е непроходимия участък се различава атрезия на химена, влагалището и на цервикалния канал.

Надлъжните или напречните прегради на влагалището затрудняват или правят невъзможно депонирането на спермата пред цервикалния канал.

Дефектите останали след разкъсване на перинеума, както и значителният дисцензус (спускане, смъкване, спадане) на влагалищните стени, може да са пречка при забременяване, тъй като еякулата изтича извън влагалището.

Други причини може да са различни видове кулпити. При тях се наблюдава промяна в биохимичния състав на влагалищното съдържимо. Промените в ензимния и киселинен състав въздейства директно върху подвижността и придвижването на сперматозоидите в половите органи на жената.

Урогениталната трихомониаза е също честа причина за възпалителен процес във влагалището.

Пръстеновидното стеснение на горната трета на влагалището и липсата на влагалищни сводове, може да бъде причина за безплодие, поради пречка за пълноценен полов акт, болезненост и бързо изтичане на спермата навън.

Диспареунията (спазъм на влагалището, който води до болезнен полов акт) често води до разреждане на половите сношения, въздържания от полов живот, а оттам и до безплодие.

Още по темата: Безплодие и причини за безплодието

Свързани статии

Back to top button