Какво става след раждането?

Какво става след раждането? Тялото ви започва да се променя, като промяната продължава и през следващите няколко месеца. Съществува едно общо правило „девет месеца в една насока  и девет месеца обратно“, въпреки, че повечето жени се възстановяват за много по – кратък период от време. Трябва да знаете какво е нормално да изпитвате в първите часове и дни след раждане, както и през следващите седмици и месеци.

Свързани статии

Треперене. Непосредствено след раждането някои жени биват обсебени от студени тръпки и неконтролеруемо треперене. Не е известно защо става така. Вероятната причина може да бъде бързата и драматична загуба на тегло, а е възможно и да е реакция на „бързо изстудяване“ след усилените опити за напъване. Това треперене продължава не по-дълго от времето, което прекарвате в стаята за възстановяване, къдетео и можете да помолите да ви покрият с по – топло одеало.

Следродови болки. След раждането матката продължава да се контрахира, за да може да възвърне размера си преди бременността (това става в продължение на шест седмици). Тези маточни контракции се съпровождат с болки и то по – специално през първите два дни след раждането. Усилват се още и при кърмене, тъй като го стимулира освобождаването на хормона окситоцин (това е хормонът, който предизвиква контракциите). Ако следродовите болки са много силни и неприятни, може да ги облекчите с някой аналгетик, който не съдържа кодеин или други наркотични съставки, които могат да се окажат опасни за сучещото бебе.

Вагинално течение. Възможно е най – малко три до шест седмици след раждането да получавате вагинално течение течение наречено „лохиа“, чиито състав е кръв, слузеста течност и парчете от покритието на маточната стена. През първите три до четири дни течението е обилно, тъмночервено и се усилва, когато стоите права или се движите, както и когато кърмите. През следващите няколко седмици цветът на това течение става розов или раждиво кафяв и постепенно изчезва. Сигнал за инфекция или индикация, че е останала плацентарна тъкан в матката е:
– течение, което две седмици след раждане е все още обилно и с ярко червен цвят;
– лохия, която съдържа големи парчета тъкан;
– течение със силна, неприятна миризма.
Ако са налице някои от тези симптоми е необходимо незабавно да уведомите вашея лекар.

Болезненост на мястото на епизиотомията. Няма две напълно еднакви епизиотомии, което означава, че не е възможно да се направи някакво обобщение по отношение на процеса на заздравяване на раната. Естествено, че колкото по – малък е разрезът, талкова по – малка болка ще изпитвате.

Хемороиди. Много често хемороидите, които са уголемени и разширени вени, се появяват в резултат на сирните напъни по време на раждане. Те обикновенно се свиват след първите два или три следродови дни и изчезват напълно след няколко месеца.
Лечението на хемороидната болка е подобно на това при епизиотомията: компреси, спрейове с анестетик, топлинна лампа, седящи бани. Облекчение можете да получите и от компреси с отвара от смрадлика.

Нощно изпотяване. Обилно изпотяване през първата седмица след раждане е един от начините, чрез който тялото ви се освобождава от задържаните течности по време на бременността.

Констипация. Нормално е след първите два три дни след раждане червата ви да са вяли. Ако е направена епизиотомия или имате хемороиди е нормално да се въздържате от дефикация поради болката, която напъните ще предизвикат. Към третия или четвъртия ден след раждането обаче включете в храната си много пресни плодове и зеленчуци и груби зърнени храни. Пийте големи количества течности и по – специално вода. Движете се колкото е възможно повече.

Болки предизвикани от газове. Жени, родили чрез Цезарово сечение имат този проблем. Най – доброто лечение е да се движите по възможност повече.

Замаяност. Ако по време на раждането е използван някакъв анестетик, възможно е да се чуствате отпаднала, слаба или замаяна щом се опитате да станете от леглото.

Болка на мястото на инцизията. Раждането чрез секцио е хирургическа намеса и е възможно през първите 24 часа да ви се дават болкоуспокояващи. След това е добре да се въздържате от приемане на лекарства, тъй като почти всички преминават в кърмата на майката. Ако се приемат за кратък период от време, те не оказват живото-заплашващ ефект върху бебето.

Гърдите. През първите един или два дне след раждането едва ли ще забележите някакви значителни изменения във вида на гърдите си. Единствената промяна е, че те секретират – жълтеникава течност, която предхожда млякото и която съдържа важни защитни антитела. Но към третия четвъртия ден млякото ви „идва“, с което и гърдите ви се оголемяват, стават по – тежки, по – твърди и се изпъстрят с жилки. Възможно е да чуствате гърдите си изтръпнали и като буци. Това се дължи на първото им напълване с мляко. Щом започнете да кърмите това чуство ще намалее.

Трудности при уриниране. Веднага след раждане ще ви бъде трудно да уринирате, защото пикочният канал е болезнен и оточен от натиска върху него, както и от катетъра, ако е имало такъв. Възможно е и да се въздържате от уриниране и поради страх от пареща болка в областта на епизиотомията. Пийте по възможност повече течности, които ще ви накарат да посетите тоалетната.
Ако по време на уриниране чувствате силно парене или независимо от позивите отделяте само няколко капки, ще се наложи да уведомите лекаря си. Възможно е да има инфекция някъде по отделителните пътища.

Силна изтощеност. Ако раждането е било трудно и продължително естествено е да се чувствате изтощена, схваната и да имате болки по цялото тяло. Това чувство, че сте „като пребита“ обикновенно изчезва да седмица – две.

Източник: Съвети за бъдещата майка
Автор: Джанис Греъм

Back to top button