Цезарово сечение (Секцио)

Цезарово сечение или секцио, както още се нарича, представлява коремна операция, при която след разрез на кожата и коремната стена се достига до матката. 

След това, следва разрез на матката, пукване на околоплодния мехур и изваждане на бебето и плацентата през разреза. Следа зашиване на матката и коремната стена. Жената губи средно около литър кръв.

Свързани статии

Прилага се спинална или епидурална упойка, което ще позволи жената да е будна, без да чувства болка. Цезаровото сечение бива планово и по спешност.

Индикациите за раждане чрез цезарово сечение биват:

– индикации от страна на майката – това са тесен таз на майката, предлежаща плацента, тежка сърдечна недостатъчност, рак на маточната шийка или яйчниците, заплашваща руптура (разкъсване на матката), тежки хипертензивни усложнения, които застрашават живота на майката, неповлияваща се от консервативно лечение еклампсия.

– индикации от страна на плода – внезапно отлепване на плацентата, заклещване на близнаци по време на раждането, неправилно положение на бебето в матката, наличие на генитален херпес на майката, което при раждане по вагинален път бебето се заразява с вируса и може да доведе до менингоенцефалит.

– съществуват и допълнителни индикации за секцио, които са по преценка на акушер – гинеколога. Такива индикации са: възраст над 35 години, многоплодна бременност, седалищно предлежание, диабет, тежки вагинални инфекции и др.

Рисковете за майката след цезаровото сечение могат да бъдат: инфекция на оперативната рана, в матката или в пикочния мехур, повишена загуба на кръв, сраствания и др.

Back to top button