Какво е преждевременно раждане

Преждевременното раждане е вероятно един от най-големите страхове на бъдещите майки. Около 7% от бебетата се раждат преждевременно – това е раждане преди 37-ма седмица.

Причини
1. Високия процент на тийнейджърските бременности. Макар, че би било логично, млади и здрави тийнейджъри да имат голям шанс за нормална бременност и родят здраво бебе, в действителност при тийнейджърите е по-вероятно наличието на непълноценно хранене, тютюнопушене, употребата на алкохол и недостатъчни пренатални грижи.
2. Много жени създават семейства късно, което може да доведе до проблеми. Използването на лечение ин витро се увеличава – това често води до раждания, които са недоносени.
3. Лекарите могат да предизвикат раждане преди 37-ма седмица, ако майката страда от прееклампсия, която може да застраши нейния живот и живота на плода, или ако бебето не се развива правилно.
4. При около една трета от преждевременните раждания не се установява причина.

В началото на раждането
Ако започне преждевременно раждане преди 35-та седмица, но нито вие, нито бебето сте в опасност, вашият лекар ще се опита да спре контракциите. Това често има успех в забавяне на раждането.
Ако бебето се роди преди 37 седмици, новороденото се настанява в интензивно отделение. Лечението зависи от това, колко преждевременно е родено то, т.т. в коя седмица. Вероятно ще бъде поставено в инкубатор, където то ще бъде при специални условия, а ако е със затруднено дишане, може да му бъде подаван кислород. Ще бъдат проведени кръвни изследвания, за да се установи дали органите му функционират правилно. Ще бъде хранено чрез тръбичка, и ще получи ултразвуково изследване да се провери за вътрешни кръвоизливи, особено в мозъка.
Ако новороденото е в интензивно отделение за известно време контактите с майката ще бъдат затруднени. Въпреки това трябва да има възможност за контакт с него, дори ако то е в кувьоз. Ако е възможно, може да се извежда за кратки периоди. Изследвания показват, че преждевременно родени бебета полагани на гърдите на майките си, така че бебето да може да чува пулс й – имат по-висок процент на оцеляване.

У дома
Когато новороденото е вече достатъчно добре, ще ви бъде разрешено да си идете у дома и вече ще можете да му дадете цялото внимание и любов, които са били толкова ограничени в болницата. Прибирането в къщи е деликатен период и трябва да внимавате да не развие новороденото инфекция, която може да ви върне обратно в отделението.

Back to top button