Преждевременно раждане

Нормално една бременност продължава от 37 до 42 седмици. Раждане преди 37-та седмица се смята за преждевременно раждане, а роденото дете за недоносено. Преждевременно раждане е това което се случва след 28 гестационна седмица.

Прекъсването на бременността между зачеването и 28 седмица се нарича аборт. Преждевременното раждане започва както и нормалното. Жената може да усеща придърпващи болки ниско в корема и в кръста. Болката понякога е както при контракция, т.е. може да се говори за начало на контракции. В редки случаи раждането започва с изтичане на околоплодните води. Веднага трябва да ви приемат в болницата.

Една от първите и най – често срещана причина за преждевременно раждане е инфекция. Нормално матката е стерилна, но всеки възпалителен процес прави стените й непълноценни, затова бременността продължава до тогава докато стените на матката могат да се разтягат, а след това организмът се опитва да се избави от зародиша. Всяка жена, още преди да забременее е длъжна да се изследва най-вече за инфекции, които протичат без симптоми. Такива са хламидиината, токсоплазмена инфекция, херпес и др. Особено внимателни трябва да са жените, които имат хронични или остри възпалителни процеси на матката, ендометриоза, вътрематочни вмешателства (аборти), а и тези които са имали спонтанен аборт. При наличие на възпалителен процес, той трябва да се излекува. Колкото по-рано се открият в организма на жената микроби, способни да предизвикат преждевременно раждане или са потенциална опасност за плода толкова по-добре. Съвременната медицина разполага със значителни средства, които да предпазят плода от зараза.

Втората разпространена причина за преждевременното раждане е истмико – цервикална недостатъчност ИЦН (isthmus- мястото на преход от матката към шийката й , cervix- матка), т.е. непълноценост на шийката на матката, която при нормално протичаща бременност е като задържащо пръстенче, което не позволява на зародиша да напусне матката. ИЦН може да бъде вродена (много рядко) и придобита. Може да се придобие в следствие на травми на шийката на матката при аборти (особено при прекъсване на първа бременност), разкъсвания на шийката на матката при предишни раждания (при голям плод или при използване на акушерски инструменти), грубо разширение на канала при изследване на матката. Много често ИЦН се появява при повишено съдържание в кръвта на мъжки полов хормон.
Инфекциите и ИЦН са основните, но не и единствените фактори, предизвикващи преждевременното раждане.

Понякога причина може да бъдат и жлезите с вътрешна секреция, щитовидна жлеза, хипофиза. При някои нарушени функции на тези жлези, жените изобщо не могат да забременеят. Също така преждевременно раждане може да започне и при преразтягане на матката от многоплодна бременност или голям плод, тежка физическа работа, стрес, остра инфекция, грип, ангина също могат да са причина.
При поява на тревожни симптоми – болки, изтичане на околоплодните води е необходимо незабавно да се постъпи в болница. Само там може да се избере правилната тактика за всеки отделен случай. Докато стане това може да се изпият 2 таблетки но-шпа. В болницата ще се опитат да спрат раждането, защото всеки ден прекаран в утробата на майката повишава шанса на детето да оцелее.
Всички жени след преждевременно раждане е желателно да се изследват комплексно за наличие на инфекциозни заболявания, хормонално изследване. При ИЦН е необходимо да се направи ренгеново изследване на матката и маточните тръби.
При следваща бременност е желателно при т.нар. критични срокове да постъпите в болница. Най-опасен е срока на прекъсване на предната бременност. Освен това критичен срок е и първите 2-3 седмици (закрепване на оплодената яйцеклетка в матката), 4-12 седмица (оформяне на плацентата), 18-22 седмица (интензивно увеличаване обема на матката), също и дните съответстващи на менструацията.

Свързани статии

Back to top button