Вагинална кандидоза – млечница

Вагинална кандидоза (млечница) е гъбична инфекция, причинена от гъбички от вида Candida, обикновено Candida Albicans. 

Тя може да се прояви при всички жени, но по-често се среща сред жените, които са бременни, тези, които имат отслабена имунна система, и жените на възраст между 30 до 50 г. Млечницата обикновено се повтаря – тя рецидивира. Гъбичките, Candida Albicans, съществуват естествено във вагината. Докато не се размножат твърде много, жените няма да забележат, че те са там. Все пак, понякога може да се размножат до такава степен, че да причинят подуване на влагалището и вулвата.

При мъжкия партньор на жена с млечница може да се развие възпаление на главата на пениса, но то се случва много рядко. Мъжката полова гнойна инфекция е много по-честа, отколкото женската полова гнойна инфекция. Млечницата не се счита за полово предавана инфекция.

Какви са симптомите на вагиналната млечница?
– сърбеж на вулвата;
– болезненост и дразнене във вулвата;
– вагинално течение;
– болка, дискомфорт по време на полов акт;
– дизурия – дискомфорт, болка по време на уриниране;

Жените могат да направят възпаление на влагалището или вулвата. Признаците на вулво-вагиналното възпаление са:
– влагалището и/или вулвата са зачервени – еритема;
– пукнатини по кожата на вагината;
– подуване – оток;
– ранички в околното пространство (ако една жена има ранички в околните райони, това може да бъде показател и за други гъби или херпес симплекс);

Какви са причините за вагинална кандидоза – млечница? Кой е по-податлив на млечница?
В повечето случаи, млечница е причинена от гъбичките Candida Albicans. Тези гъби обикновено се намират в устата и вагината.
1. Често млечницата се среща при бременност, заради промените в бременната жена. Промените в хормоналните нива може да я направят по-податлива за развитие на млечница.
2. Диабет – ако една жена е с диабет, тя е значително с по-висок риск от развитие на кандидоза.
3. Антибиотици – при жените вземащи антибиотици рискът за развиване на млечница се увеличат значително. Смята се, че приблизително 30% от жените, които вземат системни антибиотици или вътрешновагинален такъв развиват млечница.
4. Отслабена имунна система – жените с отслабена имунна система, като с ХИВ/СПИН, получателите на химиотерапия, и лупус , са по-склонни да развиват млечница, в сравнение с други жени.
5. Контрацептиви – някои проучвания показват, че оралните контрацептиви повишават риска от млечница. Въпреки това, други проучвания показват, че не съществува повишен риск.
6. Оралният секс – жени, които получават орален секс, са с по-голям риск от развитие на кандидоза.

Вагинална кандидоза – млечниц – Диагностика
Лекарят може да диагностицира млечницата чрез проверка за признаци и симптоми. Въпреки това, ако е повтаряща се млечница, е препоръчително да направят изследване на вагинален секрет, за да е сигурно, че наистина гъбички причиняват проблема, а не друго състояние.

Какво е лечението за вагинална кандидоза – млечница?
От 1 до 3 дни прием на противогъбични лекарства обикновено е достатъчно, за да изясни инфекцията. Ако симптомите са тежки лечението ще продължи по-дълго. Медикаментите може да се приемат през устата или локално.
Лекарствата за орална употреба може да имат някои странични ефекти, включително гадене, стомашно разстройство, запек, диария, повръщане и/или подуване на корема.
Вътрешно-вагиналните препарати включват клотримазол, econazole или miconazole. Много по-малко вероятно е те да предизвикат нежелани реакции. Въпреки това, те могат да бъдат неудобни за използване и да причинят леко дразнене, когато са поставени. Някои жени казват, че причиняват смъдене в началото.
Ако жената има раничка във вулвата има локални кремове, които могат да бъдат приложени, като например клотримазол или econazole.

Бременни и кърмещи жени трябва да ползват вътрешновагинален препарат, а не устни противогъбични лекарства, тъй като те могат да бъдат предадени на бебето. Примери за вътрешновагинален препарат, предвидени за бременни и майки кърмачки са клотримазол, econazole или miconazole. Пълен курс обикновено продължава седем дни или повече.
Бременните жени трябва да бъдат внимателни при поставянето, тъй като използването на апликатор може да нарани шийката на матката. В повечето случаи се препоръчва прилагането им с ръка.
Някои лекарства са достъпни без необходимост от лекарска рецепта. Flucanozole се използва за лечение в повечето страни, и обикновено се предлага по една таблетка.

На жените, които развиват вагинална кандидоза – млечница за първи път, се препоръчва да се обърнат към своя лекар, вместо да провеждат самолечение. Важно е млечница да се диагностицира в началото. Освен това, лекарства не трябва да се използват дългосрочно без препоръка от лекар. Следните жени трябва да се върнат, за да видят със своя лекар, ако симптомите се появят отново:
– бременните жени;
– тези с коремна болка;
– жените, чиито симптоми са се променили;
– жени, които не са ходили на лекар в продължение на една година и са имали два рецидива в 12-месечен период;
– жена, която е имала полово предавано заболяване или нейния партньор;
– жена, при която противогъбичните лекарства са били неефикасни;
– една жена, който е имал лош отговор на противогъбични лекарства;

Поддържаща терапия за млечница
Поддържаща терапия е термин, използван за контролиране на повтаряща се млечница. Проучванията показват, че флуконазол орално, взет за седмицата е ефективен за предотвратяване на повторен случай. Други проучвания показват също така, че itraconzole орално или вътрешновагинален клотримазол, взети месечно, също са ефективни.

Млечница при мъжете

Източник:
Medical News TODAY

Свързани статии

Back to top button