Изследвания от НЗОК

Изследвания от НЗОК по време на бременноста – изследване на кръвна картина, кръвна група и резус фактор, цитонамазка и микробиология на влагалищен секрет, изследване за инфекциозни заболявания, урина.

Кръвната картина се прави по веднъж през първи триместър, втори и трети триместър от бременноста. Тя включва изследване на червени и бели кръвни телца, хемоглобин и показатели за анемия, тромбоцити.
Ако страдате от анемия може да се наложи допълнително изследване на желязо, желязосвързващ капацитет и морфология на еритроцити, за да се уточни диагнозата и лечението.

Кръвната група и резус-фактора се изследват еднократно през първия триместър. Ако сте с отрицателен резус – фактор се налага изследване на на Rh антитела през 3-ти, 5-и и 8-и лунарен месц. Организма на майката образува антитела, когато се стигне до кръвен контакт между нея и бебе с положителен резус фактор. При нормално протичаща бременност до такъв контакт се стига едва в хода на раждането, когато плацентата се отделя. Може да се случи и при аборт или травма, или след амниоцентеза. Тогава майчиния организъм разпознава чуждия антиген на повърхността на Rh положителните еритроцити на бебето и реагира образувайки антитела. При следваща бременност с Rh положително бебе тези антитела могат да преминат през плацентата и да нападнат червените му кръвни клетки, което може да доведе до анемия или по тежки проблеми на плода.

Изследването на антителата е превантивно с цел предотвратяване на възможен проблем. При рязко покачване или спадане на титъра на антителата е необходимо ехографско изследване на плода и проследяване на състоянието му. За да се избегне образуването на антитела при следваща бременност на всяка резус отрицателна майка с резус положително бебе трябва да се постави инжекция Анти – D имуноглоболин 48 часа след раждането. Този имуноглобулин разрушава антителата в кръвообращението на майката, преди имунната й система да успее да ги разпознае и запомни.

На женската консултация наблюдаващият ви лекар трябва да ви направи гинекологичен преглед за определяне на гинекологичния статус, което включва цитонамазка ( вземане на клетки от шийката на матката ) и микробиологично изследване на влагалищното съдържимо. Ако в хода на бременността се появи течение, парене или сърбеж микробиологичното изследване трябва да се повтори с цел лекуване на евентуална инфекция.

Изследванията за инфекциозни причинители включват СПИН, хепатит и сифилис. Прави се в първия триместър на бременноста.
Изследването на урина се прави по веднъж на всеки триместър при нормална бременност. Показателите които се изследват дават информация за инфекция на пикочните пътища, както и за възможна прееклампсия и за гестационен диабет.
До 32-ра гестационна седмица женските консултации се провеждат един път в месеца. Те включват измерване на кръвно налягане, тегло, обиколка на корема, височина на матката. Правят се две ехографии. След 32-ра седмица консултациите се провеждат през една седмица и освен изброените изследвания се слушат и сърдечните тонове на бебето.

Back to top button