Скрининг на бременността

Първи триместър

Първи триместър

Седмица 1-4
Яйцеклетката е оплодена и започва развитието на плода. Полът на бебето се определя още при оплождането от сперматозоида, който е носител на X или Y хромозома. Но се разбира доста по – късно пола на бебето – най – рано през петия или шестия месец на бременността.

Възможно е 10-14 дни след оплождането да има краткотрайно кървене, но това не е месечен цикъл.В 4 седмица плодът е около 1 мм. Ембрионът се състои от три отделни слоя, които ще формират различни видове тъкан. От вътрешния слой се формират белите дробове, черният дроб, храносмилателната система и далакът. От междинния слой се образуват мускулите, бъбреците, кръвоносните съдове и сърцето. От външния слой ще се образуват косата, кожата, зъбния емайл и нервната система. През тези четири седмици зародиша ще развие примитивна кръвоносна и нервна система.
Седмица 5
Сърчицето на бебето започва да пулсира и стартира циркулацията на кръвта му. Развива се пъпната връв, чрез която се доставя кислород и хранителни вещества, както и се отделят непотребни вещества. Започва развитието на някои от вътрешните органи – например бели дробове и мозък. През тази седмица се зачатъци на ръце и крака – като малки пъпчици.
Седмица 6
Плодът е около 4 мм. Ръцете и краката продължават да се развиват. Мозъкът също се развива – през следващите месеци от бременността той ще развие над 100 милиарда неврона. През тази седмица се появяват очните лещи, оформят се ноздрите. Започва развитието на храносмилателна система, както и производството на ензими.
Седмица 7
Формират се лактите на ръцете и пръстите. Формират се крачетата и започва развитието на пръстите им. Появяват се зачатъци на очи, уши и нос. Започва и формирането на зъбчета. Бебето е само около 1,5 сантиметра, но все повече прилича на човече. Сърцето е несъразмерно голямо и изглежда все едно е разположено частично извън тялото на бебето. В тази седмица се оформят дясната и лявата камера. Мозъкът продължава да расте и трахеята на белите дробове е вече видима. Очите развиват пигмент, нослето се дооформя и вече се забелязва началото на оформянето на личице. Апендиксът и далакът са вече по местата си в телцето на бебето, заедно с първите зачатъци на стомах.
Седмица 8
Започва формирането на костите и езика на бебето. Тялото нараства – вече е около 2 см и тежи 1 грам. Продължава развитието на пръстите на ръцете и краката. При преглед с ултразвук добре се вижда сърчицето с клапите му, както и оформената трахея, която вече заема мястото си от гърлото към белите дробове във все още издълженото в горната си част телце, което продължава да подобрява пропорциите си.
Седмица 9
Бебето започва да се движи – все още е много малко и не можете да го усетите. На малките пръстчета вече се появяват отпечатъци. Размера на бебето е вече 2,3 см и тежи 2 грама. Главата му все още е несъразмерно голяма ,но опашката започва да се смалява и бебто започва да прилича повече на малко човешко същество.
Седмица 10
Най- критичния период в развитието на бебето вече приключи. Сега то започва да расте. Продължава развитието на очите – на този етап се определя цвета на очите. Плодът вече има изработени вкусови луковици. Появили са се и зачатъци на основите на зъбите. Мозъкът се разраства с невероятна скорост – 250 000 нови неврони се появяват всяка минута. Сърчицето е напълно развито. Все още не могат да се различат външни полови органи, въпреки че е доказано, че в този период тестисите на момченцата са вече готови да произвеждат тестостерон. През тази или следващата седмица започва функционирането на плацентата. Бебето е вече около 3 сантиметра и тежи 4-5 грама.
Седмица 11
Почти всички органи са формирани и започват да функционират. Пръстите на ръцете и краката вече са оформени. Започва формирането на коса и нокти. Започва формирането на полови органи – само след няколко седмици чрез видеозон ще може да се определи пола му. Започва функционирането на бъбреците. Бебето е около 4 сантиметра и тежи 7 грама. Бебето вече се подготвя за кърмене, то вече суче, преглъща и отделя околоплодна течност. Околоплодните води се подновяват постоянно.
Седмица 12
Започва развитието на гласните струни. Очите започват да се движат. Развива се черния дроб. Бебето е 5,5 сантиметра и тежи 14 грама. В тази седмица започва формирането на скелета и бавното калциране, въпреки че краищата на скелета остават меки и гъвкави, което позволява по-нататъшното му нарастване. Храносмилателната система е достатъчно развита, за да позволява пасаж на храна и газове, още известно като перисталтика.Вече е възможно да се чуят и сърдечните тонове на бебето с доплер. Започват да се развиват и рефлексите на бебето. Кожата на бебето е много чувствителна, а мозъкът е развит дотолкова, че бебето вече може да изпитва болка.
Седмица 13
Бебето започва дихателни движения. Шията се удължава и брадичката вече не е толкова близо до гръдния кош. При следващото си посещение при лекаря, вече би трябвало да се чува и пулса на бебето. Размерът вече е 7-8 сантиметра, а теглото – 23 грама. Плацентата осигурява бебето с повечето от необходимите хранителни вещества и кислород чрез пъпната връв. Тя вече може да поеме производството на необходимите хормони. Ще произвежда прогестерон и естирол, два хормона, необходими за плавното протичане на бременността.
Седмица 14
Оформят се различни жлези – например простата при момчетата, а при момичетата – яйчници. Бебето вече смуче пръстите си. Лицето на бебето се развива все повече и сега можете да видите ясно основата на носа, както и ушите и очите, които все повече се доближават до крайните си позиции на главата. Костната система заздравява, но кожата все още е прозрачна. Ръцете му се удължават и стават пропорционални спрямо тялото. Бебето вече е почти 9 сантиметра и тежи 43 грама.
Седмица 15
През тази седмица е възможно да започне да се усещат движенията на бебето. Краката вече са по- дълги от ръцете и тялото вече е по дълго от главата. Кожата е много тънка и все още е прозрачна. Бебето започва да ви чува. Растат му нокти на ръцете и краката. Започват да му растат вежди и дори коса. Оформят се и папилите на езика, с които скоро ще започне да различава различния вкус на ароматните молекули в околоплоднатата течност. Бебето вече е над 10 сантиметра и тежи 70 грама.

 

По темата:  Втори триместър

Back to top button
Close