Втори триместър

Седмица 16
Расте не само бебето, нарастват също така матката и плацентата, за да осигурят пространство и хранителни вещества, необходими на бебето да расте. Формира се подкожна мазнина. Бебето вече държи главата и шията си изправени.

През тази седмица на видеозон може да се чуе пулса му, както и евентуално може да бъде определен пола.
Бебето вече може да диша – това става ясно при наблюдаване на равномерните движения на гръдния му кош. Засега то „диша” течност, но това спомага за развитието на белите дробове. Бебето е над 11 сантиметра и тежи 100 грама.
Седмица 17
Бебето придобива все по „човешки” вид – крайниците вече са по дълги от главата. Очите все още са затворени. Пъпната връв нараства и носи все повече кръв и хранителни вещества към него. В телцето на бебето сега започва усилено образуване на жизненоважните подкожни мазнини. Този процес продължава чак до раждането. Подкожната мазнина е важна за регулирането на телесната температура и метаболизма. Бебето вече е 13 сантиметра и тежи 140 грама.
Седмица 18
В белите дробове започват да се развиват алвеоли. Бебето вече може да издава звуци, но те не могат да бъдат чути. Бебето е вече над 14 сантиметра и тежи почти 200 грама. Кожата се покрива с мазна, мека като восък и кремообразна субстанция. Тя служи за предпазване на все още тънката и чувствителна кожа на бебето от нараняване и освен това именно тази мазна субстанция помага бебето да излезе по-лесно по време на раждането.·
Седмица 19
Бебето вече си създава навици за спане и будуване. Вече си има любима поза за сън. През тази седмица се развиват млечните зъби. Ако бебето е момиченце започва развитието на неговата матка. Ако е момченце, гениталиите вече са ясно видими. Бъбреците на бебето произвеждат урина. Бебето вече е около 16 сантиметра и тежи 300 грама. Ръчичките и крачката на бебето са вече с пропорционални размери по отношение на останалата част от тялото и крачката са вече цели 2,5 см.
Седмица 20
Преполовена е бременността. Стремителното развитие на бебето вече забавя темповете си. Сърцето на бебето става по- силно и ако се сложи ръка на корема е възможно да се различат два пулса – на майката и на бебето. Мускулатурата на краката се засилва и то започва да рита. Бебето ползва имунната система на майката – т.е. тя защитава и неговия организъм и тази защита ще продължи до 6 месеца след раждането. Развиват се рецепторите за вкус, слух, зрение, допир. Бебето чува и е възможно да се стряска от силни шумове. То постепенно свиква с познати звуци като например гласа на майката. Бебето е над 16 сантиметра и тежи 300 – 380 грама.
Седмица 21
Започва производството на бели кръвни телца, които защитават бебето от вируси и инфекции.Пъпната връв продължава да расте и да се удебелява, заедно с нарастващият поток кръв, който предоставя на бебето необходимите му все повече кислород и хранителни вещества. Плацентата сега е почти толкова голяма колкото и бебето. Размерът й ще се удвои през втората половина на бременността. Кожата на бебето вече е непрозрачна. Езикът е вече напълно оформен. Навиците за сън и будуване на бебето придобиват ритъм. Според някои изследователи режима на бебето е съобразен с външния свят и то преди да е родено. Бебето е 26 сантиметра и тежи 380 – 470 грама.
Седмица 22
Бебето чува все по- ясно. Когато майката чете на глас, говори или пее, то чува. Според изследвания новороденото бебе суче повече, ако му четете на глас от книга, която му е четена и докато е било в утробата. Клепачите и веждите са напълно оформени. Ноктите на пръстите на ръцете вече достигат края на пръстите. Ако бебето е момченце се оформят тестисите и започва производството на тестостерон, а в яйчниците на момиченцата вече са формирани примитивните яйцеклетки, които то ще има през целия си живот. Матката е напълно развита. Бебето е 28 сантиметра и тежи 430 – 570 грама.
Седмица 23
Пропорциите на тялото вече са почти същите като при новородено бебе. Очите са оформени но ириса все още не е оцветен. Слухът на бебето се подобрява – то чува по- добре бащата, тъй като звука на неговия глас е с по – ниска честота и прониква по – добре в утробата. С нарастването на бебето, пространството в матката намалява и движенията на бебчето стават все по-осезаеми. Костичките, мускулите и вътрешните органи на бебето растат непрекъснато.Ако бебето се роди сега то ще има около 15% шанс за оцеляване, но неговите шансове нарастват с всеки изминал ден.Панкреасът се доразвива и ще формират инсулин, който помага да се разгражда захарта в тялото. Бебето е 29 сантиметра и тежи 500 – 600 грама.
Седмица 24
Бебето е 30 сантиметра и тежи 600 грама. То вече придобива индивидуални черти – физиономия, изражение и все повече прилича на новородено. Развиват се рецепторите за вкус. Ако например изпиете нещо горчиво, бебето ще реагира. Бебето се упражнява да диша като вдишва по около литър околоплодна течност на ден във вече узрелите белите дробове.Формират се потните жлези.·
Седмица 25
Формира се структурата на гръбначния стълб. Развиват се белите дробове. Започват да се отварят ноздрите на бебето. Според изследвания то вече може да усеща мирис. Развиват се гълтателните рефлекси. Бебето вече може да прави повече неща с ръцете си: да ги стиска в юмрук, както и да хваща и задържа краченцата си. Бебето е около 35 сантиметра и тежи 660 грама.
Седмица 26
През тази седмица бебето започва да мига. Оформят се ретините на очите. Развива се гръбначния стълб, въпреки че на дължина той е колкото дланта на възрастен човек, той има нормална структура. Формира се мозъчната дейност управляваща зрението и слуха. Бебето вече реагира на допир и светлина. Бебето е около 36 сантиметра и тежи 760 грама.През тази седмица се оформят кръвоносните съдове в белите дробове, които ще ги подготвят за първите глътки въздух.
Седмица 27
Мозъкът на бебето продължава да се развива динамично. Не трябва да се забравя да му се говори, да му се чете и да му пуска музика. Реакцията на звуков дразнител вече е по силна, тъй като е завършило формирането на нервните окончания в ушите. Белите дробове продължават да се развиват. Бебето е 37 сантиметра и около 880 грама.

По темата:  Трети триместър

Свързани статии

Back to top button