Здравословно гладуване

Във връзка с повишаването на теглото, респективно и влошаването на здравето на поколенията, ще наблегнем на диетата свързана с намаляване на телесната маса на човек, както и с изграждането му на една по – висока култура на хранене.

Диетата за намаляване на телесната маса е свързана с доброволния отказ от приема на храна или течности, за постигане на определени резултати. Диетата може да бъде предизвикана или да произлиза от желанието на даден субект да пречисти и обнови организма, а заедно с това и емоционалното си състояние, без да има развито заболяване, което да лекува чрез този метод.

Здравословният хранителен режим за редуциране на теглото има вътрешна структурираност и системност при изпълнението му, които постепенно водят към неговата завършеност. Важно за реализирането на такъв тип диета е нейното качествено провеждане.

Основните качествени разлики на диетата са начинът на провеждане и качеството на приеманата храна. По време на такъв тип хранителен режим е необходимо да се приемат повече течности.

Например вода, защото химичните реакции в организма се нуждаят от нея. Тя оказва пряко влияние върху храносмилането, регулирането на метаболизма, температурата на тялото и кръвното налягане. Когато човек не пие достатъчно количество вода и се обезводни, клетките започват да изразходват натрупаната енергия. Като резултат, те стават зависими повече от енергията, получена от храната, отколкото от водата. В тази ситуация тялото е принудено да трупа мазнини и да използува запасите си от белтъчини и сложни въглехидрати – те се разграждат по – лесно.

Водата е основният регулатор на енергията и осмотичния баланс на организма. Оптималното време за прием на вода е 1 ч.ч. час и половина преди хранене и 1 ч.ч. два часа и половина след хранене. Това е минималното количество. По време на храна също може да се приема вода. А след обилно хранене и преди сън се препоръчва да се изпие по още 1 чаша. Също така да се набляга повече на чайове, бульони, сокове, каши и пюрета от пресни плодове и зеленчуци, както и млечни продукти. Да се консумират предимно сурови храни като плодовете и зеленчуците и ядките.

Изключително важно е плодовете и зеленчуците, които се приемат да бъдат сезонни, защото тогава са най – полезни за организма. Например, ако се прави прочистваща диета, чиито фундамент е пъпешът е препоръчително да се предприеме през лятото – юли или август месец. Качеството на приеманите храни и напитки е от изключително значение. То никога не бива да се нарушава за сметка на количеството.

Храненето трябва да е редовно и разнообразно, за да може организмът да се снабди с необходимите витамини и минерали. Качеството на провеждане изисква последователност при спазването на диетата. То би се нарушило, ако си позволяваме да ядем храни, които не трябва, дори и в малки количества. Също, ако спазваме само част от хранителния режим, вместо да следваме стриктно стъпките на правилното здравословно гладуване.

Гладуването може да се провежда периодично – няколко пъти годишно. За препоръчване е не повече от 4 пъти в годината, ако се прави за по – дълъг период от време, например двадесет дена. Срокът за провеждането на диетата може да варира от няколко часа (24-, 36-, 48 часа), до няколко дни (3-, 7-, 10-, 20-, 30- дена). Количеството на приеманите храни и напитки също е от значение. За пример може да се посочи препоръчването на не повече от 800 грама плодове на ден, 50 грама ядки и 2 литра течности.

Повечето диетолози съветват да разделим приемането на хранителни вещества на 5 пъти – закуска, лека закуска преди обяд, обяд, следобедна закуска и вечеря. Много е важно до колко часа да приемаме храна. Вечерята е препоръчително да не е по – късно от 20 часа и да се състои предимно от плодове или зеленчуци. В никакъв случай не бива да консумираме каквото и да е късно вечер, още по – малко – нощем. В някои диети се изчисляват приемът на белтъчини, мазнини и въглехидрати на ден (пропорциите на храната).

Периодично трябва да измерваме калориите и енергията, които приемаме, за да следим какви промени настъпват в организма ни. Към количествената определеност може да се добави също дали диетата се изпълнява от група хора, които са обединени от нейното осъществяване. Много често хранителен режим се предприема от цяло семейство; между роднини; от група приятели, от група в специализирано заведение и т.н..

Осъществяването на промяна – подобрение на организма, което причинява здраве и енергия, е нещо, което стимулира човек. Укрепва освен тялото и духа му. И може да се приведе в нагледност сентенцията: „Здрав дух в здраво тяло”.

Автор:
Кристина Георгиевa

Свързани статии

Back to top button