Пречисти и освежи организма си

Токсините в нашето тяло постоянно се трупат ли, трупат. Те идват от храната и напитките, които приемаме, дори от въздуха, който вдишваме всеки ден, а също и от козметиката, препаратите и т. н. Съществува ли начин да се освободим от вредните ефекти на всичко това?

Как можем да пречистим тялото си с помощта на мощната индийска наука аюрведа?

Доказано е, че токсините – в аюрведа лечението наричани “ама”, са определящи за борбата с килограмите, или по-точно значително трудно е да отслабнем, преди да сме ги неутрализирали. Друг често срещан симптом на прекомерното натрупване от токсини е акне, мазна, чувствителна кожа, обриви и др. Ако сте слаби и кожата ви изглежда добре, това на първо време е успокоително, но може и да не е гаранция за липсата на токсини.

Но както много често се оказва, килограмите всъщност са най-малкият ни проблем. Токсините предизвикват блокажи, които с времето се превръщат в истински здравословни проблеми и сериозни заболявания. Можем да се преборим с това само чрез стриктен хранителен режим, насочен към унищожаването на депата от ама в организма.

хранителен режим

Аюрведа разделя хората на конституции според това коя доша или вид жизнена енергия преобладава в тях, и така ги лекува. Има и някои принципи, които са универсални и важат за всеки човек. Предлагаме ви някои правила, с които всеки може да си помогне да превъзмогне излишъка от токсини:

  • Нека закуската бъде закон за вас

Погрешно е да мислим, че пропускайки хранения, се борим с вредните вещества. Истината е, че дори е за предпочитане да похапнем малко токсини, отколкото да се лишим от това ключово хранене за деня.

  • Зеленото е вашият цвят

зелени храни

Заложете на продуктите, които са по природа зелени. Няма да сбъркате с нито един от тях. Можете да си направите смути, като комбинацията зависи единствено и само от вашите предпочитания. Консумирайки достатъчно зелени храни като част от ежедневното си меню, ние все повече откриваме колко всъщност богати са те на аромат и вкус.

  • Водата е важна!

сребърна вода

Пийте между 2,5 и 3 л вода на ден. Можете да потърсите сребърна вода и да си пийвате от нея. Това е доста полезно, ако се борим с кожни проблеми, причинени от токсините.

  • Кафето не е равно на вода

Помнете, че кафето, соковете и другите напитки, подсладени или не, трябва да считаме за по-близки до храната, отколкото до чистата вода. Изключение правят само нежните пречистващи чайове, като и с тях прекаляването може да навреди. За предпочитане е напълно да изключим кафето. Ако не бихте могли да минете без него, жертвайте млякото и захарта. Можете да слагате капка или две мед, ако за вас вкусът на чистото черно кафе е прекалено горчив. Колкото до плодовите сокове, не ги приемайте след 17 ч., тъй като могат да предизвикат подуване. Помнете, че всички плодове все пак съдържат своите естествени захари и внимавайте даже с това!

  • Движението е незаменимо

физически упражнения

Много по-ефективно е пречистването, когато се раздвижване достатъчно често. Йога, пилатес и други нежни физически упражнения могат да направят чудеса за нашата фигура. Чрез балансирани практики задвижваме огнената енергия в себе си и успокояваме аурата.

  • Алкохолът и цигарите пречат

Алкохол

Имайте предвид, че от всички токсини, най-важно е на първо място да се освободим от тези, които сами си причиняваме. Особено по време на детокс режим е изключително вредно, а и контрапродуктивно, да се пуши или пие.

  • Пробиотиците са наш приятел

Още от древни времена аюрведа лекарите са прозряли, че пробиотикът е важен източник на баланс за нашето тяло. Има храни, които са чудесен естествен източник на пробиотици. Това са бананите, чесънът, киселото мляко. (Важно! Според аюрведа не всеки трябва да консумира млечни продукти в големи количества. Консултирайте се, за да разберете каква е вашата природа.)

В модерните “Аюрведа Клиник” в Банско и в София можете да се запишете за своя детокс ритрийт.

Back to top button