Вижте как хранителният ви режим влияе на успеха на инвитро процедурата

Когато става въпрос за инвитро оплождане, вероятно искате да направите всичко възможно, за да увеличите максимално шансовете си за успешно зачеване и здравословна бременност. Въпреки че все още няма много категорични начини за подобряване на резултата от вашата процедура за плодовитост, има някои добри насоки, които можете да следвате. Сред тях за съветите за храни и напитки, които е добре и които не е добре да се приемат.

Кои храни са позволени

Първо и най-важно, заложете на здравословна, балансирана диета, центрирана около цели и пресни храни. Най-здравословната диета в случая е тази, която подхранва тялото ви за зачеване по всички начини, от които се нуждае. Това важи както за мъжете, така и за жените.

Редовно похапвайте зеленчуци, плодове, протеини на растителна основа, цели зърна, риба и мононенаситени мазнини. Можете също така да помислите за доставка на морска храна.

Всъщност, проучване от 2018 г. на Frontiers in Public Health отбелязва, че при жените, които са спазвали подобна диета, е установено, че имат 66% по-нисък риск от безплодие, свързано с овулаторни нарушения и 27% по-нисък риск от безплодие поради други причини. Базата са сравнение са дамите, чиято диета не е такава и е доста по-нездравословно.

Най-просто казано, освен ако дадено заболяване или медицинско състояние не ви пречат да го правите, яжте цели, здравословни храни и не се опитвайте да изключвате конкретни продукти.

Би било чудесно, ако се придържате основно към т. нар. средиземноморска диета, която се фокусира върху зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и здравословни мазнини като зехтин и ядки.

Фолиева киселина

Храните с високо съдържание на фолиева киселина са положително свързани с нивата на плодовитост, като намаляват овулационното безплодие, повишават нивата на прогестерон и намаляват риска от нередовна овулация. Те могат също така да поддържат по-здравословна бременност, намалявайки опасността от вродени дефекти и други.

Фолиевата киселина е важно хранително вещество и за мъжете. Проучванията показват, че добавките с фолиева киселина могат да помогнат за увеличаване на броя на сперматозоидите.

За да увеличите фолиевата киселина във вашата диета, консумирайте ежедневни порции плодове, зеленчуци, бобови растения и обогатени пълнозърнести зърнени храни и хляб.

Други храни, богати на фолиева киселина, включват спанак, леща, грах, фасул, аспержи, брюкселско зеле, авокадо, цвекло, броколи, портокали и други цитрусови плодове и папая.

Постни протеини

Тези, които консумират обилно количество протеин всеки ден, са склонни да имат по-високи нива на плодовитост, особено когато протеинът се консумира вместо изобилие от въглехидрати.

По-слабите растителни източници на протеини са най-добри. Потърсете леща (също с високо съдържание на фолиева киселина!), киноа, орехи, конопени семена и семена от чиа.

Омега-3 мастните киселини в рибата също осигуряват ползи по време на зачеване и бременност. За животински източници на протеини се придържайте към пилешко, пуешко, извара и йогурт.

Вода

Правилната хидратация е ключов фактор за доброто общо здраве, оплождането и бременността включително. Пийте много вода и избягвайте напитки, които ви дехидратират.

Храни, които трябва да се избягват по време на инвитро процедури

Има няколко храни и хранителни вещества, които играят по-важна роля от другите по отношение на оплождането. И такива, които пречат. Ето защо, ако се подлагате в момента на инвитро процедури, е препоръчително да избягвате транс и наситени мазнини, алкохол, кафе, някои билки и т. нар. чудодейни, суперхрани.

Каква е ролята на теглото?

Индексът на телесна маса (ИТМ) и по-точно процентът на телесните мазнини играе роля за плодовитостта както на мъжете, така и на жените.

Жените трябва да имат предвид, че ИТМ със затлъстяване или с поднормено тегло може да намали плодовитостта им и да доведе до нередовна овулация. Затлъстяването при мъжете също може да повлияе на процента на успех. Тези ефекти са най-изразени при най-високия и най-ниския резултат на ИТМ.

Като общо правило за тези, които се опитват да постигнат бременност, най-добре е да поддържате здравословно, но стабилно тегло.

Свързани статии

Back to top button