Какво да ядем след тренировка

Голяма част от хората които не спортуват активно, не са достатъчно запознати с храните, които е препоръчително да се консумират след тренировка във фитнеса или след джогинг.

Това са продуктите богати на протеини, въглехидрати, витамини и минерали. Те имат уникалното свойство да зареждат изтощения организъм с енергия.

Да приемете протеинов шейк или протеиново блокче след продължителна тренировка, е най – доброто подхранване за вашите мускули. Затова повечето професионални спортисти приемат хранителни добавки от този тип след всяко занимание.

Бялото грозде обаче е най – силният естествен продукт, който е в състояние да напълните изстисканите от усилията в залата мускули. Благодатният плод ще ви помогне да се възстановите в пъти по – бързо и да достигнете до нива на свръхвъзстановяване.

Въглехидратите, също както и протеините, са задължителни. Затова комбинацията на фъстъчено масло върху филийка ръжен хляб е едно от перфектните попадения при храненето след тренировка, от който не се пълнее, а единствено се зареждат с енергия изчерпаните мускулни депа.

Всеки човек е запознат с факта, че когато тича нивото на кислород в организма се покачва и вените увеличават обема си. Но повечето не знаят, че при едно такова увеличение могат да се получи изключително неприятно мускулно схващане. Затова е полезно след всяко тичане да се изяжда по един банан, тъй като този плод до голяма степен предпазва от този проблем.

Когато ви се случи да тренирате в късните следобедни часове, най – доброто презареждане е яденето на моркови с нахут (леблебия). Това е така, защото кореноплодните зеленчуци съдържат голямо количество антиоксиданти и ще ви заредят със свежест до края на вечерта. Леблебията пък е изключително богата на белтъчини, които са в най – висока степен необходими за клетъчното възстановяване. Огромното изобилие в него на витамин Е също допринася за укрепване на имунитета.

Друга важна храна, необходима за атлетите, е порция овесени ядки с пресни плодове. Това е перфектното меню за ускоряване на метаболизма.

И не на последно място по важност е водата. Не бива да забравяте да поемате достатъчно количество от живителната течност след всяка тренировка, тъй като тялото със сигурност е до голяма степен обезводнено.

Back to top button