Критични периоди по време на беременност

Първи триместър: Обхваща периода от 1 до 15 гестационна седмица. Първият критичен момент може да бъде още през първите 2-3 седмици когато жената дори

 не предполага, че е бременна. Причина за това може да бъде още при имплантирането на оплодената яйцеклетка, което да доведе до прекъсване на бременността. Друга причина могат да бъдат хромозомни и генетични аномалии на плода. Между 8-а и 12-а гестационна седмица започва образуване на плацентата и причина за поява на проблем са хормоналните нарушения. Кървене в този период може да се дължи на недостига на хормона прогестерон, което налага терапия с таблетки, съдържащи прогестерон по преценка на лекаря. До нежелано прекъсване на бременността през този период, може да се стигне и при стресови преживявания или тежка физическа дейност.

Втори триместър: Това е периода от 16 до 27 гестационна седмица. Между 18-а и 22-ра седмица трябва да се внимава с инфекциозните заболявания, които могат да се окажат опасни. Наличието на хламидия, токсоплазмоза могат да доведат до нарушения във функцията на плацентата. В този период са възможни и аномалии при разположението на плацентата. Ако тя е предлежаща или ниско разположена се налага активно следене на бременната. Ако плацентата започне да се отлепя и има прокървяване тогава болничното лечение е наложително.

Трети триместър: След 27 седмица до края на бременността. От 28-а до 32-ра гестационна седмица плодът расте интензивно и нарушенията през този период могат да доведат до отлепяне на плацентата, кислородна недостатъчност и др. При наличие на инфекция може да се стигне до преждевременно спукване на околоплодния мехур. Маточните контракции могат да доведат до разширение на шийката и преждевременно раждане.

 

 

 

 

 

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button