Хламидия

Хламидия - истерията в къщи

Хламидия е една от най – разпространените инфекции напоследък. Тя е полово предавана и може да се развива безсимптомно. От няколко години стана модерно да си следиш хламидиите.

Кой клас да изследваме? Ж, А или М? Каква инфекция търсим – стара или прясна?
Но по – интересно е какви чувства поражда тази обикновена инфекция, как променя отношенията в семейството. Всички вече знаем, че хламидията се предава по полов път.
Причинява се от един вътреклетъчен микроорганизъм и това го прави по-труден за лечение.

С установяването на инфекцията обаче, започва едно съмнение и една мнителност в отношенията между партньорите, която понякога започва да прераства в параноя. Възникват хиляди въпроси, всеки чувства вина и в същото време упреква. Кой внесе инфекцията? Дали съм аз? Или не – по скоро е той! Истината е, че няма никакво значение. При условие, че съществува, просто трябва да се лекува. Всичко е много просто.
Хламидия е като всяка друга инфекция. Лекува се с антибиотици и от двамата партньори. През времето на лечение се ползват презервативи.

Какво прави истерията в дома толкова силна, след установяването на хламидиазата?
Това, че е полово преносима, че е последица от изневяра, че води до безплодие и не на последно място, че и ние сме заразени. Типично по Балкански, ние сме склонни да търсим вина. А не е ли нападението най – добрата защита? Всички знаем, че това правило работи.

И тук е редно да се замислим – отношенията между хората не бива да се разрушават само заради една досадна инфекция, която просто си съществува. И какво от това кой я е внесъл. Всичките усилия трябва да се обединят към лечението и преди тя да е станала причина за безплодие.

Хламидия трахоматис

Свързани статии

Back to top button