Фолиева киселина и бременност

Фолиева киселина (известна също като витамин B9 или folacin) е важна хранителна съставка за жените, които искат да забременеят,  защото кръвните нива

от фолиева киселина падат по време на бременност.
В първите четири седмици от бременността (периода в който повечето жени дори не осъзнават, че са бременни) има нужда от фолиева киселина за правилното развитие на мозъка, черепа и гръбначния мозък. Сериозни вродени дефекти като дефекти на невралната тръба са по-малко вероятно да възникнат, когато жените вземат 0,4 мг фолиева киселина дневно. Препоръчва се фолиевата киселина да се приема още преди забременяването и след забременяването. Това помага за защитата срещу редица вродени малформации.
Фолиева киселина се съдържа в храните от ежедневието ни. Такива са храните:
Листни зеленчуци като спанак, аспержи, ряпа, салата, фасул и грах, обогатени продукти на зърно (тестени изделия, зърнени храни, хляб), слънчоглед и някои други плодове (портокалов сок, сок от ананас, консерви, пъпеш, сок от грейпфрут, банан, малина, грейпфрут, ягода) и зеленчуци (цвекло, броколи, царевица, доматен сок, сок от зеленчуци, брюкселско зеле, Те са богати източници на фолиева киселина. Черен дроб и продукти съдържащи черния дроб също съдържат големи количества фолиева киселина.
Вече се предлагат зърнени храни (готови за консумация), които са подсилени с 25% до 100% фолиева киселина. Фолиевата киселина се добавя към зърнени продукти в много страни изкуствено и в тези страни подсилените продукти съставляват значителен източник на фолиева киселина за прием на населението.
Фолиевата киселина е чувствителна към висока температура, UV лъчите, и се разтваря във вода. Тя е топло лабилна, а в кисела среда може да бъде предмет на окисляване.
Какъв е препоръчителния прием на фолиева киселина преди и по време на бременност?
В САЩ общественото здравеопазване препоръчва на жени в детеродна възраст, е поне 400 микрограма фолиева киселина всеки ден, чрез хранителни източници и/или добавки. Такива се препоръчителните дозировки и при нас в България. За жени, които мислят да забременяват, се препоръчва допълване на диетата с фолиева киселина в продължение на три месеца преди бременност и след това най-малко през първите три месеца на бременността. Пренаталния прием на витамини в диетата е добър начин да се получи допълнително фолиева киселина.
Има ли необходими пренатални добавки?
Определено, да! Пренаталните добавки често съдържат големи количества фолиева киселина и други съединения, като желязо и витамин А. Но жените трябва да се информират при избора на добавка, за да са сигурни, че са включени не повече от 5000 IU витамин А. Резултатите от изследвания, показват, че нужното количество фолиева киселина помага за предотвратяване на някои форми на вродени дефекти и други проблеми по време на бременност.
Въпреки че много от храните, които се приемат може да са обогатени с фолиева киселина, жените, които мислят за бременност е желателно да се възползват от допълнителен прием на фолиевата киселина.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button