Естествено раждане

Естествено раждане. Когато раждането започне, първите признаци които се появяват са слаби и редки контракции през около половин час. Трябва да се запише времетраенето на контракциите и интервалите между тях.

Не е необходимо да се лежи, бременната може да се движи, да си вземе душ. Когато контракциите станат през 15-20 минути и продължават около 20 секунди и са болезнени трябва да се тръгне към родилния дом.

Ако околоплодните води изтекат преди започването на контракциите трябва веднага да се постъпи в родилния дом.

При постъпване в отделението се измерват ръст, теглото, кръвно налягане и пулс. След преглед се установява разширението на маточната шийка, правят се също и тоалет и клизма. В предродилна зала е най-продължителният период до пълното разширение на шийката на матката.

Под влияние на контракциите тя се скъсява и изглажда, като отвора й постепенно се разширява до около 10 см. Разширението на шийката се следи чрез влагалищен преглед (туширане).

За ускоряване на раждането често се прилага стимулиране на маточните контракции с окситоцин чрез венозна система и изкуствено пукане на околоплодния мехур.

Престоя в родилна зала продължава от 30 до 90 минути, като контракциите започват да стават по-чести и силни. Появяват се напъните вследствие на енергичното свиване на коремните мускули. Всеки напън продължава около 10 секунди. Прави се епизиотомия – разрез за разширяване на входа на влагалището.

Първо се ражда главичката на бебето, след това раменете и останалата част от телцето. След раждането акушерката прерязва пъпната връв. До 5 минути след раждането на бебето се ражда и плацентата.

Усещат се съвсем слаби контракции. След като се роди плацентата лекарят я оглежда дали е цяла, а също така се оглеждат и външните полови органи и влагалището и се зашива епизиотомията.

Това е най – естествения процес в природата и е препоръчван от гинеколозите, ако няма индикация за задължително Цезарово сечение (секцио).

Проверете също
Close
Back to top button