Емоционалност след раждането

Дните след раждането на вашето бебе са изпъстрени от емоционални висоти и падове и безброй промени в настроението.

Надяваме се да разбирате,  че това е съвсем нормално и засяга всички майки.

Чувство на облекчение
Вече са изчезнали тревогата и суетнята около раждането. Изчезнало е и онова терзаещо чувство на неизвестност. Чак сега си давате сметка какво сте изживяла, след като всичко е свършило добре.

Чувство на реализация
Ако достойно сте се справила с физическия стрес на родовия процес, сега се чувствате удовлетворена и силна. Но даже и да сте се разочаровали от себе си по време на раждането, вие сте горда с вашето бебе.

Необходимост от преразглеждане
Не се учудвайте, ако от време на мреме съзнателно връщате картината на раждането. Това е изключително събитие и колкото повече говорите за него, толкова повече го осъзнавате. А когато споделяте изживяванията си с другите, това ви помага да интегрирате своя опит и чуства с тези на останалите хора.

Чувство на празнота
Това може да ви изненада, тъй като се появява чувство на загуба, на тъга от факта, че бебето вече не рита в корема ви.

Чувство на повишена емоционалност
Съвсем не е задължително да се чувствате тъжна или депресирана през първите дни след раждането, а напротив да сте по – уязвима, чувствителна и открита към емоции. Възможно е да не можете да реагирате на някои неща по нормален начин и вместо това сълзите ви да започнат да се стичат. Плачът на вашето бебе може изведнъж да стане най – затрогващата ви реакция.

Разочарование от факта, че сте родили чрез секцио
Раждането чрез секцио може да предизвика у вас широка гама от чувства, особено ако сте нямали време да се подготвите за този факт. Възможно е да се чувствате объркана, тъжна, даже пожертвана, а понякога и ядосана, че е трябвало първо да изпитате родилните болки за „нищо“. Тези чувства са свързани с факта, че нещо мажно ви се е изплъзнало. Много жени страдат, че не са изпитали всичко свързано с вагиналното раждане, а това ги кара да се чувстват разочаровани от себе си и да се упрекват, че все пак са можели да го направят и по – добре.
Естествено, че не всяка жена родила чрез секцио преминава през такива „кризи“. Фактически някои са даже много по – щастливи и се чувстват облекчени, че всичко е приключило. Друга част от жените даже предпочетат раждането чрез секцио, защото смятат, че е по – безопасно както за тях, така и за техните бебета.
Ако обаче се чувствате разстроена или разочарована, най – добрият начин да се преборите с тези си чувства е да се върнете назад във времето и да преразгледате какво ви е накарало да вземете такова решение. Разговаряйте с вашия лекар за медицинските индикации. Всичко това ще ви помогне да възвърнете доверието в себе си, за да разберете, че сте постъпила правилно. Осъзнаете ли това ще ви бъде по – лесно да елиминирате нереалистичните очаквания. Оставете времето да излекува болката, че не сте родила по нормален начин.

Тревоги по отношение на връзката ви с бебето
Не всяка майка може да се влюби от пръв поглед в своето бебе. При някои жени трябва да минат седмици или месеци, за да разцъфти майчината любов. Важно е да не изпитвате враждебност към детето си. Ако все пак има такива признаци, трябва да потърсите лекарска помощ. Връзката ви с бебето може да се развива по – бавно и това не бива да ви тревожи.

Чувство на разочарование
Ако първите няколко дни след раждането се чувствате замаяна и еуфорична, впоследствие това ваше поведение може да се замени с депресия. Тези пикове и падове на поведението ви, вероятно се дължат на хормоналните промени, които стават в тялото ви, което се опитва да се приспособи към състоянието, че бременността вече не съществува.

Разочарование
Ако процесът на раждането и болката не са протекли така, както сте очаквала и сте се надявала, можете да изпаднете в състояние на разочарование, съжаление и дори гняв. Възможно е да ви обземе чувство на самокритичност и на неуспех. Но независимо, че ще ви отнеме време и известни усилия ще трябва да работите върху себе си в тази насока, за да се преборите с негативните чувства. Колкото повече се отдавате на това разочарование, съществува риск да пропуснете много през първите седмици от живота на вашето бебе. А впоследствие ще разберете, че не е толкова важно как и по какъв начин се е родило бебето ви. Важен е фактът, че то е на бял свят, важно е как изглежда, как се чувства и какво прави. Опитайте се да си напомняте, че всяко едно раждане е уникално и това, че приятелката ви е родила безпроблемно и се е възстановила изключително бързо, съвсем не означава, че вие сте някак си по – слаба или по – особена.

Загриженост за бъдещето
Мисълта ви е напълно заета с вашето бебе през месеците, последвали раждането. Възможно е да откриете, че вместо да мислите за непосредствените нужди на вашето бебе, вие се увличате по мечти за неговото бъдеще.

Усамотяване
Бебето обикновено става фокус на вниманието на хората около него. Вие може да ревнувате и да ви се иска също по – специално отношение. Ще го получите, ако си го поискате.

Чувство на непълнота
Поведението на вашето бебе може да ви затрудни. Едва ли е лесно човек да разбере в началото какво иска бебето. Възможно е в такива моменти да се прокрадне съмнението, че не притежавате способността, и компетентността да бъдете майка. Но колкото повече расте бебето ви, толкова по – лесно става да разберете неговите нужди и желания, а с това идва и чувството на самоувереност.

Чувство на гняв към съпруга
Възможно е да изпитвате негодувание към съпруга си ако:
– сте изцяло зависима от вашето бебе
– не получавате достатъчно помощ, която смятате, че другите ви дължат
– той е единствената ви връзка с външния „възрастен“ свят
Вашият партньор също може да се чувства емоционално дебалансиран, ако е бил привикнал преди това да бъде:
– център на вашето внимание
– да получава помощ от вас без да дава такава
– независим и самостоятелен
Ако връзката между двама ви е добра и здрава, ще можете да се справите с тези тежки и за двама ви първи седмици, като всеки един от вас се опита да се пригоди към новата си роля и като развие в себе си нов вид очаквания по отношение на другия при новосъздалите обстоятелства.

Отегченост
Ако по време на бременността сте работила, възможно е да се чувствате силно потисната от факта, че трябва да стоите по цял ден в къщи и да вършите едно и също.

Отминаващи съжаления
Когато сте изтощена от безсънна нощ от плача на бебето, когато цял ден сте кърмила или сте сменяла пелени, съвсем нормално е да си помислите: „Защо родих таво дете“. Не се чувствайте виновна. Много са малко майките, които поне веднъж да не са си задали този въпрос.

Чувство на дълбоко щастие
Отглеждането на бебето ви зарежда с много емоции. Преминавайки през периоди на плач, депресии и др. вие откривате нещо неповторимо. Разбирате, че вашето дете ви носи удоволствия неизпитани досега. Никога не сте очаквали, че грижата за детето ви ще ви бъде толкова тонизираща и носеща толкова истинска радост. Не сте и предполагали, че раждането му ще ви накара да се чувствате толкова задоволени, сигурни в себе си и здраво стъпили на земята.

Свързани статии

Back to top button