Вродена Тромбофилия и бременност

Кръвта на бременната жена се съсирва по-бързо, в сравнение с тази при небременни жени. Това се дължи на физиологично повишените нива на факторите на кръвосъсирването, които нормално са в по-големи концентрации в кръвта, в сравнение с периода преди забременяването.

Д-р Иванов
Д-р Иванов

Съществуват вродени изменения в гените отговорни за синтеза на факторите на кръвосъсирването, които предизвикват повишена активност на синтезирания фактор. С това се увеличава склонността на кръвта да се съсирва. Тази вродена склонност се обединява под заглавието вродена тромбофилия.

Вродената тромбофилия обикновенно се унаследява – т.е. изменението се предава на новото поколение от майката, от бащата или и от двамата родители. По-рядко вроденото изменение възниква за първи път само в един индивид от семейството.

Вродените причини повишаващи склонността към образуване на съсиреци са изключително разнообразни по вид и честота. Описани са над 500 генетични изменения водещи до вродена тромбофилия. Много от тях са извънредно рядко срещани (под 0.01% в общата популация), докато други се установяват в до 15%-20% от всички здрави индивиди в бялата раса.

Поради факта, че по време на бременността има физиологично повишено съсирване на кръвта, установаването на вродени тромбофилични фактори повишава допълнително риска от развитието на тромбоза (запушване на кръвоносните съдове от съсиреци).

Тромбозата може да се развие, както във вените на бременната жена (долни, горни крайници), така и в кръвоносните съдове на матката. Нарушението на нормалното протичане на кръвта между матката на бременната жена и плацентата на плода води до множество неблагоприятни усложниения по време на бременността.

Сред тях са изостваване в развитието на плода, отлепване на плацентата от маточната лигавица, вътреутробна смърт на плода, загуба на плода в ранните или по-късни срокове на бременността (спонтанен аборт, мъртво раждане).

Наличието на вродено изменение на кръвосъсирването (тромбофилия) при бременната жена не означава непременно образуване на съсиреци във вените или развитието на усложнения свързани с бременността.

Повишената склонност към образуването на съсиреци се определя и от множество други фактори заобикалящи бременната жена, като при всяка една жена, те са различни.

Ето защо оценката на риска от развитие на усложнения по време на бременността, при установена вродена склонност към развитие на тромбоза, трябва да се определя строго индивидуално.

При жени, които са имали усложнения по време на бременността, свързани с ранно развили се или по-късно загуби на плода (спонтанни аборти, мъртви раждания), трябва да се подозира наличието на вродени фактори, предразполагащи към повишено кръвосъсирване.

Също с повишен риск за усложнения при следваща бременност са и жени, които се имали запушване на вените на долините или горни крайници (тромбоза) по време на бременността или в средродилния период.

Своевременното установяване на наличието на фактори повишаващи риска от тромбоза позволява адекватно приложение на лекарствени средства, които да предотвратят развитието на усложнения, свързани с плода или с майката.

Източник:
Д-р Петър Иванов

Свързани статии

Back to top button