Трети триместър

Седмица 28
Очите са напълно оформени. Бебето придобива закръглена форма поради увеличението на мускулатурата, костите и подкожните мазнини. Белите дробове вече са готови за дишане. Бебето е около 38 сантиметра и тежи над 1 килограм. Мозъкът продължава да се развива, създават се всички гънки, характеризиращи един напълно развит мозък.
Косъмчетата по главата на бебето са вече по-дълги. Ако бебето е с краката на долу не е тревога, то има достатъчно време да се обърне.

Седмица 29
Пропорциите на главата и тялото вече са правилни. Натрупва се подкожна мазнина. Мозъкът не бебето може да контролира дишането и телесната температура. Очните ябълки вече могат да се движат в орбитите си. Бебето става все по чувствително на светлина, звук, вкус и миризма. Според изследвания то вече има предпочитания към определен вид вкусове и миризми. То се движи, но все още главата му е нагоре. През следващите няколко седмици ще заеме поза с глава надолу. Бебето трябва да извършва по около 10 движения на час. Ако се преброят по-малко, е препоръчително да се проведе консултация с наблюдаващия лекар. Бебето е около 39 сантиметра и тежи около 1150 грама.

Седмица 30
Главата на бебето нараства за да осигури място за растящия мозък. Очите се движат и то ги насочва в различни посоки. Ноктите на краката порастват до пълния си размер. Бебето вече може да плаче със сълзи. То вече е 40 сантиметра и тежи около 1300 грама. Ако се роди сега, то може да поддържа топлината си и без кувьоз. Кожата става мека и гладка, което се дължи на натрупаната подкожна мазнина.

Седмица 31
Бебето е 41 сантиметра и тежи 1500 грама. Продължава натрупването на подкожни мазнини, кожата вече не е червеникава, а придобива розов цвят като на новородено. В костите се натрупва повече калций, фосфор и желязо и те стават по здрави. Мозъкът се развива и натупва милиарди клетки. Бебето може да се движи в танц с музиката, както вече има и музикални предпочитания. Белите дробове са единствения важен орган, който все още не е завършил напълно развитието си. Ушичките са напълно изградени, както във външната, така и във вътрешната си част и бебето след раждането може да чуе и разпознае както майчиния глас, така и други обичайни за вътреутробния му период звуци.

Седмица 32
Бебето е 42 сантиметра и тежи 1700 грама. Петте сетива вече работят нормално. Сканирането на мозъка на бебето показва, че то вече сънува. През предстоящите седмици мястото за движения на бебчето все повече намалява и положението, което то заема в матката е все по-близко до положението при раждане.Сукателният рефлекс, необходим за кърменето се развива и при докосване бузката на бебето то завърта главичката си в търсене на гърдата, а при докосване на долната то отваря устичка.

Седмица 33
Бебето е развило усещане за температура. Главата на бебето пораства с около 1 сантиметър, поради развитието на мозъка. Костите на бебето вече са доста здрави, с изключение на черепа който все още е мек и частите му не са напълно съединени. Ако бебето е момче, се оформят тестисите му и заемат своето място. Бебето е 44 сантиметра и тежи 1900 грама.

Седмица 34
Бебето вече се държи като новородено. Очите му са отворени, когато е будно и са затворени, когато спи. То вече може да мига и по този начин да реагира на дразнители – например светлина. През тази седмица е възможно то вече да заеме предродилна поза – надолу с главата. Бебето е 45 сантиметра и тежи над 2100 грама.

Седмица 35
След тази седмица шансовете на бебето да оцелее след преждевременно раждане са големи. В тялото продължават да се натрупват мазнини – особено в ръцете и краката и бебето придобива по- „пухкав” вид. Слухът вече е напълно развит. Мястото вече му отеснява и то напълно изпълва матката. Възможно е бременната да изпитва затруднения при поемане на въздух, но бебето скоро ще се премести надолу. Бебето е 46 сантиметра и тежи около 2350 грама.

Седмица 36
Бебето е около 47 сантиметра и тежи над 2600 грама. То вече е напълно развито. Единствения орган, който продължава развитието си е белите дробове. През тази седмица е възможно бебето да се придвижи надолу към родилния канал. Това улеснява дишането на майката, но ще затрудни ходенето. Бебето продължава да натрупва мазнини – в областта на коленете, лактите, китките и шията. Кожата става гладка и мека.

Седмица 37
Въпреки че диша течност, това помага за развитието на белите дробове. В действителност необходимия кислород се доставя чрез пъпната връв. Бебето вече има силна захватка на ръката си и може да стиска. Стените на матката продължават да се разтягат и съответно да изтъняват. По този начин при бебето прониква повече светлина и то определено развива навици повлияни от цикъла ден/нощ. Бебето е около 48 сантиметра и тежи над 2800 грама.

Седмица 38
През тази седмица е възможно бебето да хълца – това се дължи на факта, че то диша течност. Косата му може вече да бъде с дължина над 2 сантиметра.През тази седмица е около 50 сантиметра и тежи малко над 3 килограма.

Седмица 39
Белите дробове са напълно готови. Вече няма много място за движение. Продължават да се натрупват мазнини, които ще помагат на бебето за поддържането на нормална телесна температура. То е около 50 сантиметра и тежи около 3300 грама.

Седмица 40
Тялото на бебето има около 15% мазнини. Тъй като то все още не може да трепери от студ, мазнините помагат за поддържане на телесна температура. Продължава растежа на косата и ноктите – бебето вече може да драска. То е около 51 сантиметра и тежи средно около 3400 грама. Това е и края на бременността.

Back to top button