Тренировка на студено

Доста често студът е основна пречка за провеждане на пълноценна тренировка.

Въпреки това има хора, които обичат да спортуват и не искат да пропускат редовните си занимания, но се страхуват от измръзване, настинка и контузии. Студеното време не е извинение и с малко подготовка, можем на 100 % да избегнем нежелани ефекти. Всичко което трябва да направим, е да спазваме няколко основни принципа.

На първо място в съзнанието изниква въпросът „Възможно ли е да се разболеем?”.

Истината е, че при правилно проведени занимания и достатъчна подготовка, вероятността това да се случи е много малка. С течение на времето тялото ще се закали и ще стане по-устойчиво на атмосферните условия. Доказателство за това са „зимните плувци”, които не се страхуват да се къпят рамо до рамо със сините китове сред ледовете на Антарктида. Освен това се смята, че след като се адаптираме към студеното време, спортните занимания значително увеличават устойчивостта срещу инфекциозни заболявания.

Ако нямате достатъчно опит при провеждането на тренировки в студено време, започнете с малкото, калете тялото. Първоначално правете по-краткотрайни занимания, като постепенно увеличавате престоя на студено.

В никакъв случай не пропускайте да загреете добре, защото неподготвените за физически натоварвания мускули са изключително податливи на контузии в студа. Отделете повече време от обикновено, като включите абсолютно всички стави и мускулни групи. Най-добре е да загреете предварително в отоплено помещение, като не допуснете да се изпотите.

Подходящата екипировка е задължителна част при провеждането на тренировка в студено време.

Сложете шапка, ръкавици, изберете топли и широки дрехи. Тясното облекло затруднява нормалното кръвообращение и може да допринесе за по-бързо изстиване на тялото.

Когато започне същинската тренировка, избягвайте да стоите на едно място без да се движите. В зависимост от упражненията, определете повторения и време за почивка, които ще ви позволят да се натоварите добре, но без да допуснете изстудяване на тялото. След като приключите с тренировката, направете всичко възможно, за да се приберете възможно най-бързо на топло. Вземете горещ душ, после облечете сухи и топли дрехи.

Back to top button