Секс през средната фаза на бременността

Секс през средната фаза на бременността
През средната фаза на бременността (от около 12-14та седмица до около 28 до 30та седмица), много жени смятат, че имат подновен интерес към секса тъй като те се чувстват физически по-добре и по-енергични. Корема на бременната все още не е много голям и това ги кара да се чувстват сравнително комфортно (в сравнение с по-късната бременност). Сега е периода с по-малко притеснения за спонтанен аборт.

В този период от бременността жените често се чувстват по-спокойни. Сексуалната възбуда и чувственост, често се засилва. Кръвоснабдяването на вагината и клитора се увеличава, което прави гениталиите по-меки и плътни и жената е в състояние да постигне оргазъм по-лесно. Зърната могат да бъдат изключително чувствителни към допир. Те са по-големи, така че внимавайте! При някои жени започва да се отделя коластра от зърната, след около 14 до 16 седмици.

От 20 до 22та седмица (може и по-рано), бебето започва да се движи. Това първоначално се усеща само от жената, но като бебето расте и стане по-голямо и силно (след около 24та г.с.) партньорът също ще бъде в състояние да почуства бебето. Често това става в леглото ако двамата пъртньори спят плътно един до друг.

Бебето може да се движи и по време на секс. Плода е стимулиран да се движи повече, след като жената изсипе адреналин при оргазъм. Повечето хора смятат, движенията на бебето си за завладяващи и забавни. Други са малко смутени, и не искат да правят секс, защото ги е страх. Ако бебето се движи и не ви тревожи, опитайте да бъдете честен за това, как се чувствте и да споделяте това с вашия партньор, така че те да не тълкуват погрешно вашите реакции като отказ от тях. Някои двойки смятат, че чрез вагинално проникване зад жената, са по-малко опасни за бебето, което им помага да се справят с този проблем.

Проникването при полов акт не вреди на плода. При жената шийката на матката е запечатана с дебела лигавица и плодния сак с водите действа като възглавница за защита на вашето бебе. Натиска върху него трябва да се прецени от състоянието на жената, тъй като бебето се носи в сак с вода той е безопасен, освен ако няма някои аномалии, които да изискват повишено внимание.

Някои жени получават контракции по време на секс и оргазъм. Те са нормална част от бременността след около 20та седмица и не са опасни. Те обикновено изчезват след няколко минути до половин час.

Някои съветват да се внимава със секса да не предизвика преждевременно раждане. Въпреки това, сега е известно, че сексът не влияе на вероятността от преждевременно раждане и затова не се обезкуражавайте, освен ако има усложнения на бременността, като преждевременно изтичане на водите или вагинално кървене по време на бременността. Дори и така да е, може да обсъдите някои притеснения с вашия лекар.

Back to top button