Как да правим безопасен секс

Темата за безопасен секс вълнува повече от деветдесет и пет процента от хората по целия свят.

Ставали сме свидетели на много човешки драми, при които се плаща цял живот заради няколко минути удоволствие. Въпросът дали съществуват сигурни методи за предпазване от СПИН и венерически болести отдавна е изяснен, а неговият категоричен отговор е не. Въпреки това има няколко изпитани техники, които намаляват риска драстично.

На първо място, специалистите препоръчват винаги да използваме презерватив и особено при връзка с нов интимен партньор. В повечето случаи обстоятелствата не позволяват да проверим какво е здравословното състояние на човека до нас и поради това не трябва да разчитаме само на добрия късмет.

Ако използваме предпазни средства ще можем да избегнем не само риска от СПИН, но и инфектирането с цял куп болести, предавани по полов път. Последствията от тях са страшни и някои от най – жестоките са рак на маточната шийка, стерилитет, генитален херпес и много други.

Важно е да се знае, че периодът на интимно опознаване между секс партньорите обичайно трае три месеца, защото толкова е инкубационният период на повечето полово преносими болести. За това време със сигурност може да се забележат някои от характерните прояви на коварните заболявания и при най – малкото съмнение е препоръчително да се откаже интимна близост.

Вторият съвет на учените е, новата интимна двойка да се подложи на стандартните изследвания за СПИН. Резултатите от кръвната картина са единственото сигурно нещо, което може да гарантира запазването на доброто здраве. Наистина, В България подобно предложение към партньора изглежда доста необичайно, но да правим безопасен секс е много по – добре, отколкото да рискуваме излишно.

Важен фактор за запазване на здравето е и внимателно да подбираме своите интимни партньори, както и да имаме висока сексуална култура. Още от най – ранната възраст на децата е препоръчително да се говори по тези въпроси с тях, за да научат как да се предпазват и какво да правят когато моментът настъпи.

Медиците дават няколко съвета към младите родители, с чиято помощ да научат какви са предимствата от практикуването на безопасен секс и как може да се стигне до заразяване със СПИН. Преди всичко майките и бащите трябва да се научат да говорят с децата си по тази тема. Хубаво е на младите да се обясни, че е задължително да използват презерватив не само заради здравето си, но и заради предпазване от нежелана бременност.

Свързани статии

Back to top button