Промени през бременността

По време на бременност няма тъкани, органи и системи, които да не са подложени на промени, специфични за бременността. Развитието на плода става много бързо, като адаптационния период за тези промени е много кратък, което се отразява както на физическото, така и на психическото състояние на жената. Организмът на бременната започва да задоволява не само своите нужди, но и тези на плода.

Промени в матката: в началото на бременността матката е със сферична форма и плодът се движи свободно в нея. След 20-22 г.с. матката започва да се удължава и става до цилиндрична, а към края на бременността тя става елипсовидна. Теглото на матката нараства ускорено през първите 20 седмици от бременността, което се дължи на разрастването и задебеляването на маточната мускулатура. През останалите 20 седмици това става по-бавно. Нейното тегло към термина достига до 800-1000 грама. Значително нараства и притокът на кръв към матката. Преминаващата през матката кръв при напреднала бременност е с около 60 пъти повече, в сравнение с небременни жени, което се дължи на разширените артериални и венозни съдове.

Съществени промени настъпват и в маточната шийка. В началото на бременността тя е изместена назад от таза, като при нарастването на матката шийката постепенно се измества напред и към края на бременността се разполага в средата (центриране на шийката).

Промени в яйчниците: те са уголемени двустранно, като по-голям е този яйчник в който се развива жълтото тяло на бременността. Жълтото тяло се развива най-бързо през първите 6 седмици и през 8-ма и 16-та г.с. започва забавяне на развитието, а към края на бременността престава да функционира.

Промени във влагалището: стените на влагалището стават по-меки и по-разтегливи, най-вече към края на бременността. Поради повишената секреция на ендоцервикалните жлези, влагалищното съдържимо става по-обилно.

Промени в гръдните жлези: още в най-ранни срокове на бременността гръдните жлези са напрегнати и слабо болезнени. След втория лунарен месец гръдните жлези започват да нарастват, като заедно с тях нараства и подкожната мастна тъкан. Гръдните зърна хипертрофират и в тях започва да се натрупва пигмент, който се дължи на натрупване на меланин, вследствие на промените в надбъбречните жлези. След първите 2-3 месеца на бременността от гръдните зърна се отделя оскъдно количество секреция – коластра.

Промени в кръвта: обема на кръвта се увеличава значително през бременността. Кръвният обем нараства за сметка на плазмата и по-малко за сметка на кръвните клетки. Така настъпва разреждане на кръвта, а от там и понижените стойности на хемоглобина (физиологична анемия). Когата хемоглобина спадне по 115 г/л тогава трябва да се направи допълнително изследване за изключване на друг вид анемия. По време на бременност се увеличава и нивота на фибриногена, броят на левкоцитите и СУЕ-то.

Промени в храносмилателната система: по време на бременността се забавят перисталтиката и изпразването на стомаха, тънките и дебелите черва, което води до чувство за подуване на корема, метеоризъм, тежест след нахранване. Наблюдават се и промени в апетита, като бременната започва да приема храни, които преди да забременее не е предпочитала. Чести са и уврежданията на венците и зъбите, като основна причина за това е намален прием на калций.

Промени в телесната маса: бременността се съпътства с повишаване на телесната маса, като голям дял имат плода, плацентата, околоплодната течност, нарастването на матката. Нормално по-време на бременност, телесната маса достига до 10-12 килограма. Непълноценното хранене и липса на медицински контрол по време на бременността, често води до наднормено увеличаване на телесната маса.

Back to top button