Промени на тялото по време и след бременност

Когато една жена забременее, тялото претърпява много промени, физически и хормонални. То се подготвя за нарастването на плода и

предстоящото раждане. Всички тези промени са нормални, но много жени не са добре подготвени за тях.Ето и някои от промените, които се случват с тялото по време на бременност:

Някои жени страдат от допълнително отделяне на слюнка и запушване на носа. Това обикновено се появява заедно с тежки пристъпи сутрин. Лекарите препоръчват, на жените, които имат такива симптоми да се опита да смучат бонбони, за да може слюнката да се отделя нормално, и това ще позволи също така лесно да я преглътнат. Дори четка зъбите или изплакване на устата с вода за уста може да помогне за слюноотделянето. Другото практична нещо, което се предлага е консумирането на солети. Те помагат както за слюнкоотделянето, така и за киселините, които са другото често срещано неприятно усещане на бременната жена.

Някои жени по време на бременността страдат от запушването на носа. То се дължи на промените в хормоните. Неудобството може да бъде решено с приемането на повече течности и повдигане на главата на по-висока позиция, по време на сън.

Друга промяна в организма по време на бременност е пигментацията на кожата. Кожата на бузите, горната устна и/или челото може да се помрачи. Това е известно като маската на бременността. Обикновено това оцветяване изчезва след раждането. В миналото тази пигментация е била приемана за признак за предтаящо раждане на момиченце.

След третия месец на бременността, вертикална тъмна линия се появява в средата на стомаха. Това се случва, тъй като коремните мускули са опънати за да има повече място за бебето да расте. Тази пигментирана линия изчезва няколко седмици след раждането на бебето. Такава засилена пигментация се забелязва и на кожата около зърната.

В напредналите седмици на бременността, с покачването на килограмите на жената се забелязва появата на стрии по корема, бедрата, дупето, гърдите. Това може да бъде предотвратено с обработването на кожата с подходящите козметични препарати. Съществуват такива със специално предназначение. Те са мазни и помагат на кожата да си повиши еластичнастта. Това пък я предпазва от образуването на грозните стрии.

Жените също се сблъскват с подутите крака, а това обикновено става в края на третото тримесечие. Причината е главно задържането и излишъка на течности в организма по време на бременност, при по активните жени, и застоя й в краката на жената. Обикновено отока изчезва няколко седмици след раждането. Подутите крака могат да бъдат облекчени чрез повдигане на по високо.

Много често по време на бременност се забелязва засилено кървене на венците. Стоматолозите обесняват това с промяната на хормоналния баланс при бременната. Регистрират се повишени нива на някои хормони и именно те са причината за това.

Една от най – неприятните промени в организма на бъдещите майки е появата на проблеми със зъбите. За никой не е тайна, че със забременяването е абсолютно наложително да се направи преглед при стоматолог, тъй като бременността провокира увреждането на зъбите.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button