Полезна диета за силен имунитет

Простудните заболявания, гриповете и неприятното усещане от рязкото застудяване са нещата, които ни тормозят най – често през есента.

Това е сезонът, в който различните вирусни настинки властват с пълната си мощ и безмилостно покосяват малки и големи.
За да се предпазим до голяма степен от рисковете, лекарите съветват да обръщаме особено внимание на здравословното хранене и да си набавяме ежедневно богати на полезни вещества продукти. Такава диета не само ще подсили имунитета ни, но и ще ни направи по-устойчиви на капризите на времето.

Като първа стъпка към успех, в никакъв случай не трябва да забравяме за често определяните като „домашни антибиотици” лук и чесън. Специалистите подчертават, че именно те са храните, които най – сигурно могат да ни предпазят от вирусните настинки. Като изключим специфичната им миризма, тези природни продукти нямат никакви отрицателни ефекти върху организма и дават така необходимата живителна сила.

На второ място в списъка са плодовете, които зареждат организма с витамини. Именно липсата или недостатъчното обезпечаване с полезните вещества, е една от основните причини за отслабване на имунната система и последващото рязко завишаване на риска от болести.

Билковите чайове също трябва да станат част от нашето ежедневие, ако искаме да бъдем здрави и силни. Благоуханните треви съдържат огромно количество полезни съставки, които в някои случаи могат да изправят на крака дори и тежко болен човек. Някои от билките спомагат за намаляване на възпалителните процеси, в пъти подобряват работата на кръвоносната система и сърцето. Изключително полезни са и при заболявания на дихателните пътища.

Като обобщение можем да кажем, че диетата за здрав дух в здраво тяло съвсем не е толкова непосилна. Просто трябва да ограничим до тоталния минимум вредните съставки на храната си, като ги заместим с вкусни и полезни продукти.

Свързани статии

Back to top button