Подготовка преди бременност

Бременността не е заболяване, тя не бива да променя ежедневието и социалния живот на жената. Това е най – естественото нещо което се случва в природата. Има обаче някои ограничения, които трябва да се наложат и някои изследвания, които да се направят за да се осигури нормално протичаща бременност след това.
– Първо трябва да се оставят вредните навици като пушене и алкохол.
– Да се консултира бъдещата майка с гинеколог.
– Да се направят кръвни изследвания за установяване на някои инфекции, които могат да застрашат бебето като рубеола, токсоплазма, хепатит, сифилис и др.. Ако е необходимо се ваксинирайте срещу рубеола или варицела. Други изследвания, които са необходими са хематологичните, за да се отхвърли вече съществуваща анемия.
– Консултацията със стоматолог също е желателна, за да се избегнат евентуални проблеми със зъбите по време на бременността (което често се случва), въпреки че по – голяма част от тях не са опасни.
– Здравословното хранене е задължително, като е необходимо да се приемат всички необходими за организма хранителни вещества.
Важно е да се започне три месеца преди опита за забременяване фолиева киселина. Тя е изключително важна както за здравето на майката, така и на бебето като предпазва от някои типове анемия и намалява риска от малформации у бъдещето бебе. Освен това се препоръчва и приемът на витамина С и Е заради антиоксидантния им ефект и защото предпазват от забавен растеж при плода.

Back to top button