По пътя към майчинството

По пътя към майчинството. Как да преценим, че имаме нужда от помощ? Кое е нещото, което ни кара да се чувстваме пълноценни?

Това трябва да е семейния уют и дейностите, които ни правят щастливи и ни доставят удовлетворение. Професионалната реализация е една от тези дейности, но дали това е достатъчно.
След брака или след избора за съвместно съжителство с любим партньор идва потребността от създаване на семейство. А най – важната част от него са децата. Не винаги обаче живота се нарежда както искаме ние. Как обаче да разберем, дали имаме проблем или просто да изчакаме още месец?
Това е въпроса който си поставят всички. Последното нещо което си представяме е, че точно при нас ще има проблем. Казваме си „не и на нас – това се случва на другите“ или „просто още един месец и ще стане“. Така обаче се нижат години. Биологичния часовник не спира и в един момент се оказва, че вече шансовете ни са намалели, защото неусетно сме станали на 40. Специалистите апелират за консултация само след година на редовен полов живот без предпазни средства и без регистриране на бременност. Тогава вече започва да се говори за стерилитет.

По пътя към майчинството – Първа крачка.

Какво е необходимо да направим след като изтече годината? Първата крачка е да се консултираме с нашия личен лекар. Така ще получим препоръка за консултация със специалист. Личният лекар може да насочи двойката към определен кабинет по стерилитет или специализиран център. Изборът обаче си остава ваш. Приемате препоръките и избирате при кой специалист да се консултирате. Дали изборът ще бъде свързан с местожителството или с авторитета и репутацията на специалиста – това го решавате само вие.

По пътя към майчинството – Основни изследвания.

След избора на специалист идва момента на диагностика. Препоръчват се основен панел от изследвания. Причините за стерилитета са многобройни, но първите изследвания които трябва да се направят са спермограма при мъжа и хормонални изследвания при жената. Също много важни са инфекциозните причинители и най-вече хламидия трахоматис. Особено важно е тук да отбележим, че изследвания се провеждат и при двамата партньори. През последните години се наблюдава тенденция към засилването на мъжкия стерилитет. Все по – често се установяват причини за безплодие при мъжете. За това е необходимо провеждането на успоредни изследвания и при двамата партньори. Причините за стерилитет може да са хормонални, инфекциозни, имунологични, ендокринни, аномалии, анатомични особености, психологически и други.
Изследвания при жената.
Първото нещо към което трябва да се прибегне при диагностицирането на безплодието при жената е да се установи дали има овулация. Това става с провеждането на кръвно и ехографско изследване. Друго важно изследване е установяването на проходимостта на тръбите. Следва установяването на имунологични или ендокринни причини. Има и много други разбира се.
Изследвания при мъжа.
Първото и основно изследване при мъжа е спермограмата. Може да се направи разширена спермограма, така се определя и морфологията на сперматозоидите, освен основните показатели – подвижност, брой, обем, виталност и др. Морфологиата на спермагозоидите показва наличието на дефекти в сперматозоидите. Напоследък вече и в България се изследва ДНК на сперматозоидите. Необходимо е да се изключи и наличие на хламидийна инфекция.
Ин витро или инсеминация?
Как да преценим дали да направим инсеминация или направо да преминем към ин витро. Това е основната функция на ин витро центровете в България – да диагностицират и да предложат лечение. Най-добра преценка може да даде избраният лекар гинеколог или андролог. Избора обаче е отново и изцяло ваш.
Тук трябва да се вземе предвид причината за безплодие. Ако проблемът е в броя на сперматозоидите или в подвижността им, то инсеминацията остава неприемлив вариант. Ако обаче спермограмата е с много добри показатели и при жената има овулация и проходими тръби то инсеминацията е предпочитаната манипулация за преодоляване на безплодието. Инсеминацията е по-щадяща манипулация. При нея яйчниковата стимулация е по-умерена и опасността от хиперстимулация е немислима. Инсеминацията е удачна, когато се предполага, че може причината за безплодието да се дължи на проблем в цервикалния канал или влагалището.
Ин витро пък си има своите предимства в случаите, в които броя на сперматозоидите и подвижността е намалена, когато е намалена яйчниковата функция и се налага по-сериозна стимулация.
Как да си избера лекар и клиника?
За избора на клиника или специалист е необходимо да се съобразите с някои фактори. Първо инсеминацията или ин витрото са процедури, които отнемат доста време, като се има предвид и периода на диагностика. Изборът трябва да е съобразен с местоживеенето, за да не се променя драстично ежедневието ви. Ако обаче специалистът, който е спечелил вашето доверие практикува в център не толкова близо до вашия град, то вие преценявате дали ще ви е възможно да си осигурите регулярни посещения при него. Това са двата основни фактора, определящи медицинското заведение – отдалеченост и доверие. Не е за подценяване и базата, която предлага центъра. Съвременните инвитро центрове предлагат нова и качествена апаратура, по-богати възможности за диагностика и лечение и високо квалифициран персонал.
Къде да родя?
Ако сте стигнали до положителен тест за бременност, то непременно пред вас се изправя и въпроса: „Кой да ми следи бременността и при кой да родя?“ Това е неизбежна дилема. Хубавото и лесното е, че вече сте се доверили на един лекар, той е оправдал доверието ви и вие с удоволствие приемате да останете при него. Това е правилно решение, ако обаче се окаже, че бременността е тежко протичаща и с очаквани усложнения, то не е лошо да проведете допълнителни консултации с подходящите специалисти. Такива са специалистите по фетална морфология, генетиците и др.
Последното десетилетие репродуктивната медицина в България напредна драстично. В момента в България има над 20 ин витро центрове. Всички те предоставят много добра база и отлично квалифицирани кадри.

Свързани статии

Back to top button