Мръсните ръце разболяват

Още от детството си, всеки знае, че трябва редовно да си реже ноктите и да си мие ръцете. Това е един от първите хигиени уроци, които даваме на децата си. Това правят родителите в къщи, бабите и дядовците, а по – късно и учителите в училищата.

Нередовното миене на ръцете, става причина за предаването на причинителите на редица инфекциозни заболявания по кожата и очите. Това става чрез контакт с мръсни ръце. Децата често си бъркат в носа, търкат си очите или си „чоплят“ ранички по кожата. Всичко това може да доведе до възпаление.

Много от болестите, предаващи се по фекално-орален път, също могат да се предадат чрез мръсни ръце. Във фекалиите на болни хора или здрави заразоносители се намират патогенни микроорганизми (бактерии) причиняващи заболявания и когато те попаднат в устата на детето, то се заразява. Човек може да се зарази и при приемането на замърсена вода, храна или чрез контакт на мръсните ръце с устата.

Установено е, че 1 грам фекалии съдържа 10 000 000 вируси, 1 000 000 бактерии, 1000 паразитни цисти и 100 паразитни яйца и може да причини заболяване дори при минимален контакт или пренасяне.

Бактериите, които най – често могат да попаднат в организма при хранене, пиене на вода или просто докосване на устата или очите с мръсни ръце са:

– Стафилококи – микроорганизми, които могат да причинят стомашно-чревни смущения, висока температура, гадене, повръщане, диария, кожни инфекции или усложнения от страна на дихателната система.
– Салмонела – причиняваща диарии или салмонелоза.
– Шигела – дизентерия – поява на кръв и слуз в изпражненията, болки в корема.
– Ешерихия коли – някои щамове също предизвикват диариен синдром.

Вируси

– Вируси на остри респираторни заболявания – от групата на рино- и аденовирусите, вирусът на грипа. Освен по въздушно-капков път, тези вируси могат да се предават и чрез мръсните ръце понеже известно време са устойчиви във външна среда и могат да полепнат по ръце, предмети и др. Децата често си бъркат в носа с мръсни пръсти, а вирусите се прикрепят към клетките на носната лигавица, размножават се и предизвикват симптомите на настинка и съответно грип.
– Вирусът на хепатит А или т.нар. „болест на мръсните ръце“. Разпространението е отново чрез фекално-орален механизъм. Болестта протича с увреждане на черния дроб, поява на жълтеница, коремен дискомфорт, понижение на апетита, гадене и др.
– Някои ротавируси могат да причинят диарии.

Паразити

Хелминти
Това са чревни паразити, различни видове червеи: тении, кръгли червеи-глисти, чернодробният метил и др. Заразяването става при поглъщане на яйцата им, които се отделят с фекалиите на болни хора. Чревната паразитна инфекция протича с неопределена абдоминална болка; гадене; намален апетит; повръщане (понякога дори на самите червеи); остри коремни болки; загуба на тегло; понякога диария; лесна уморяемост; сърбеж в областа на ануса; повишен риск от други заболявания, изоставане на физическото и психическото развитие и др.

Протозоа
Това са по-големи от бактериите или вирусите едноклетъчни организми, които могат да образуват цисти или вегатативни форми и така да преживяват неблагоприятните условия на средата. Заразяването става чрез замърсена храна или вода, или чрез полепване на цистите им по ръцете и последващ контакт с устата. Ето някои от тях:

Миенето на ръцете е първият и най-важен компонент от личната хигиена в профилактика на инфекциозните заболявания. Особено внимание на това се обръща при възпитанието на децата още в най – ранна възраст. Измиването на ръцете трябва да става след всяко посещение на тоалетната, след контакт с животни, пипане на замърсени предмети и повърхности, както и преди всяко приготвяне на храна или хранене.

В хигиенните навици има особено здрав смисъл, показват резултатите от проучване, според чиито резултати до 25% от заболяванията се причиняват именно заради пренебрегването на посочените по-горе правила. Според експертите под ноктите на човек могат да бъдат намерени много опасни бактерии, които са причина за заболяванията при 25 % от мъжете и 15% от жените. Най-често болестотворните организми се появяват заради лоша хигиена, контакт с домашни животни и сурово месо, твърдят специалистите.

Свързани статии

Back to top button