Ежедневна бебешка хигиена

Ежедневна бебешка хигиена. Първото къпане на бебето е магически момент както за бебето така и за двамата родители. Таткото е необходим, за да помага, да подготви всичко необходимо в необходим, за да помага, да подготви всичко необходимо в банята и за да не остава детето само, ако се наложи да се донесе още нещо.Ето най необходимите неща, които трябва да си подсигурите:
– На първо място – топла стая, разбира се.
– Бебешко коритце.
– Чиста, топла вода и кърпа.
– Бебешки шампоан.
– Бебешка гъба.
– Играчки.
– Овлажняващ крем или олио.
– Чисти дрехи.
– Мека четка за коса.
В идеалния случай, бебешкото коритце трябва да бъде на оптимална височина от земята, но преди всичко ваничката трябва да е върху стабилна повърхност. Ако подът е тази единствена опция, ще трябва да коленичите.
Изберете време, когато бебето не е нито много гладно нито много уморено. Това трябва да е едно забавно прекарано време и за детето и за родителите.
Напълнете ваничката с топла вода, с дълбочина от около 6-8 см. Проведете тест с лакът, ако нямате термометър за вана. Идеалната температура е около 37 ˚.
На измиването на косата може да погледнете като на отделено упражнение, въпреки, че новородените не разполагат с много коса. Най – добре е, това да го направите в началото на къпането. Бъдете внимателни с очите на новородени, слъзните канали може да не са доразвити още, а също и мигателния рефлекс. Подпрете по страните на ваничката едната си ръка и с нея можете да подкрепяте главата на бебето, така че главичката да остане над водата, а тялото да е леко под наклон надолу. Бъдете готови бебето да си играе и да рита, нормално е, тях никога не ги свърта. С другата ръка поливайте с топла вода и овлажнявайте косата. Измийте внимателно с бебешки шампоан и не позволявайте да влезе в очите на детето. След това полейте и изплакнете с чиста вода, внимателно да не напълните ушенцата на бебето.
Подкрепете бебето с едната си ръка и използвате другата да измиете и тялото. Използвайте подбрани детски продукти, които не са агрeсивни към кожата на бебето.
След като сте измили бебето, можете да си поигрете известно време, да попеете песнички. С порастването на бебчето, когато то е по-уверено в банята и може да седи само, можете да внесете и детски играчки във ваничката. Ако бебето има по-големи братя или сестри, къпете ги заедно, две деца в банята, е много по-забавно.
Идва време да се изсушите. Увийте детето в топла кърпа. Правете го внимателно, кожата на бебето е около десет пъти по-тънка и нежна от нашите, попивайте с кърпата, а не търкайте. Не забравяйте всички гънки, а също и между пръстите на краката и ръцете. След подсушаването нанесете крем или бебешки лосион по цялото тяло на бебето.
Няма нищо по – приятно и полезно за вашето бебе след една топла баня, от това да се наслади на един цялостен масаж на тялото с подходящо бебешко олио. Това е грижа за неговата кожа и за вашето спокойствие, разбира се, че вашето дете се чувства комфортно.

Back to top button