Безопасно почистване ушите на бебето

Безопасното и правилно почистване на ушите е една от най – често неразбраните аспекти на личната хигиена. За родителите, въпросът за това

дали да чисти ушите на бебето, често е изпълнен с объркване. От една страна, натрупването на ушна кал, може да бъде особено неприятно, а от друга, почистване на ухото крие рискове от причиняване на инфекция или увреждане на деликатните тъпанчета на бебето.

Ушната кал всъщност е полезна
Веществото известно като ушна кал (cerumem), е комбинация от няколко химични вещества (включително холестерол), който е секретиран от много от същите жлези, които запазват кожата влажна и хидратирана. Той е произведен в ушния канал, но се придвижва към ръба на ухото, подпомогнат от движението на челюстта. Към този секрет се прибавят прах и други вредни вещества. Ушната кал е защита на природата за ушния канал и обикновено няма причина да се опитвате да я махате от ушите на бебето. Родителите трябва много внимателно да отстранят ушната кал, ако тя е стигнала да отвора на канала, но в никакъв случай не бива да се бърка надълбоко.

Деликатно почистване ушите на бебето
Никога не пъхайте памучен тампон или други почистващи уреди в ушния канал на вашето дете. Вие лесно може да нараните тъпанчето на бебето по този начин. Дори контактът със светлината е достатъчна, за да нарани тъпанчето. Освен това, памучните тампони могат да въведат мръсотия, прах и други вредни частици по-близо до тъпанчето, всъщност увеличават риска от инфекция. Просто почистете външната част на ушите на бебето с памучен тампон. По дълбокото навлизане и обтриване на лигавицата на ушния канал, само я стимулира да произвежда повече секрет. Ако все пак сте загрижени за натрупаната ушна кал, попитайте лекаря на детето за това. Ако има толкова много кал, че лекарят не може да види тъпанчето, той ще я махне.
Производителите на тампони за почистване на ухото на бебето предупреждават родителите да ги използват с повишено внимание. Въпреки че те са тествани за безопасност и не представляват опасност за вътрешното ухо на детето.

Когато детето порасне
Когато детето порасне, то започва да почиства собствените си уши само. Това може да стане само след като може да разбере начините за безопасното използване на памучните тампони. Родителите могат безопасно да почистват ухото и е необходимо да се погрижат детето да овладее правилния и безопасен начин за да може то след време да се справи само.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверете също
Close
Back to top button