Хепатит А

Остър вирусен хепатит А - болестта на мръсните ръце!

Хепатит А е най-честият вид хепатит и едно от най-честите ваксино-предотвратими заболявания. Хепатит е общо понятие, което означава възпаление на черния дроб. То може да възникне в резултат на вирусна инфекция, вследствие на нарушение в имунната система на организма или след контакт с болен. Той е силно заразно заболяване, което засяга черния дроб. Там вируса намира най-благоприятни условия за развитие и размножаване.

Инфекцията обикновено се предава чрез заразена вода или храна. По-рядко може да се наблюдава предаване по полов път, или по кръвен път. Вирусът на хепатит А упражнява директно токсично действие върху клетките на черния дроб. За разлика от другите форми на вирусен хепатит, хепатит А обикновено протича леко до умерено и продължителността му не е голяма. Отличителна черта на това заболяване е, че като правило не хронифицира. Въпреки, че черният дроб е отточен и възпален, в огромния брой от случаи той оздравява и се възстановява напълно без трайни последствия. Всеки може да се разболее от хепатит А, но някои са по-застрашени от останалите. Такива са – хора, живеещи или пътуващи в зони с увеличена заболеваемост, наркомани използващи не стерилни игли, безразборни сексуални контакти. Вирусът на хепатит А, обикновено се разпространява от човек на човек, като се сложи в устата храна или предмет, които са били заразени. Този начин на предаване на заразата се нарича орален път. Поради тази причина вируса много лесно се разпространява на места, където хигиената или санитарната култура е на по – ниско ниво. Симптомите обикновено се явяват средно за 28 дни след заразяването, като периода може да варира между 15 и 50 дни. Нарича се инкубационен период и включва времето от заразяването с вируса на хепатит А до първите симптоми.

Симптомите могат да включват: треска с внезапно начало, мускулни и ставни болки, лесна уморяемост, загуба на апетит, болка в дясното подребрие, гадене. Тези първи симптоми са последвани от: тъмна урина, жълтеница (пожълтяване на кожата и склерите на очите), отслабване на тегло. Заразният период започва около две седмици преди появата на симптомите и продължава около седмица след появата им. Най-силно заразен е обаче периода преди появата на жълтеницата, което е много опасно за околните. След като веднъж преболедуваме от хепатит А, е невъзможно повторно боледуване. Оставаме имунизирани. Заболяването рядко е фатално и повечето хора се възстановяват за няколко седмици без никакви усложнения.

Диагнозата се поставя на базата на кръвни тестове за наличието на антитела. Те доказват наличието на такива срещу вируса на хепатит А в организма. Антителата циркулират в кръвта и основната им роля е да унищожат вируса. Други кръвни тестове са тези, които изследват показателите за некроза на чернодробните клетки. Това са няколко специфични за черния дроб ензими. Според нивата на тези ензими се съди колко остър е хепатитът.
Няма специфични медикаменти или антибиотици, които да се справят с хепатита. Основно е необходима почивка, повече течности, витамини, пълноценно хранене, лекарствени средства предпазващи черния дроб.

Най-добра дълготрайна защита е ваксината срещу хепатит А. Ваксината се използва при деца над 12 месеца.· За предотвратяване на предаването от човек на човек, единственото правило е да се измиват внимателно ръцете. Внимателно измиване или обелване на плодовете и зеленчуците. При належащ контакт с болен използвайте различни кърпи, прибори, носете ръкавици когато обслужвате болния. За намаляването на риска от заболяване се прилага инжектирането на имуноглобулин, който създава пасивен имунитет. Той е ефективен само ако се даде до две седмици след контакта със заразения човек. В този случай ефективността му е много висока (над 85%).

Прогнозата на заболяването е много добра. Само 1 на 1000 от пациентите развиват чернодробна недостатъчност. Повечето пациенти се възстановяват напълно за четири до осем седмици. Хепатит А не хронифицира. Създава се траен имунитет след преболедуване. Не съществува риск за ембриона при развитие на хепатит А по време на бременност. Вирусът на хепатит А не преминава през плацентата и не може да увреди плода.

Back to top button